Goed geheugen
Door Bert Oling, HVT 6, juni 2020
Aurender, een simpele samenvoeging van Audio en Renderer, is een vertrouwde naam geworden in de wereld van Streaming Audio. Ook voor de lezers van HVT is Aurender al lang geen onbekende meer. In 2019 hebben we voor HVT de muziekserver Aurender A100 onderhanden genomen, terwijl een paar jaar daarvoor ook al grote broer Aurender A10 uitgebreid getest is.
Samen met de A100 hadden we vorig jaar ook de ACS10 ripper/streamer in huis. Deze grotere broer van de nu geteste ACS100 viel toen al op door zijn prestaties. Wel was toen het wachten op een software update omdat we nog wat bugjes aantroffen. Die software update is er intussen, maar ook een wat kleinere broer van de ACS10 de ACS100, die min of meer dezelfde eigenschappen en prestaties heeft als zijn grote broer, maar met name nog wat vriendelijker geprijsd is.
Wat is?
Inderdaad de verpakking van de ACS100 is compact (215 x111 x 257 mm). Het gewicht is nog altijd een heel looiige 5 kg, exclusief de losse externe voeding. Natuurlijk zijn er overeenkomsten met de voornoemde ACS10: de zeer stevige massief aluminium kastconstructie, de display, de bedieningstoetsen. Het is overigens nog steeds een genot om een Aurender open te maken om de binnenkant te bekijken en te inspecteren. Acht Torx schroeven los – nee geen zelftappertjes – en je kunt de zware bovenplaat er voorzichtig aftillen. De kast zit vol, een en ander wordt aan het oog onttrokken door de slots voor de 2,5” SDD/HDD en het TEAC cd-loopwerk. Je krijgt zo geen zicht op een belangrijke voedingsvoorziening, Super Cap, een gigacapaciteit, die behalve een storingsvrije stroomvoorziening, er eveneens voor moeten zorgen dat bij onverhoopte stroomuitval alle actieve schakelingen de gelegenheid krijgen om hun taken naar behoren af te sluiten. Zo’n UPS (Uninterruptible Power Supply) kom je niet vaak tegen, maar het is in feite een belangrijk detail, Aurender eigen. En dat alles gevolgd door een scala aan low noise actieve en passieve voedingsstabilisatie ‘on the spot’. Ook verborgen zit de interne opslagschijf voor uw muziekbestanden, die als cache gebruikt wordt. De 240GB interne cache SSD schijf – een heel slimme en snelle Aurender ontwikkeling – zit verborgen onder het royale koelvlak van de microprocessor.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS