Recensie

Aurender N200 netwerkbridge/streamer

Van alle markten thuis

Door Bert Oling, HVT 11, november 2021

Aurender, een simpele samenvoeging van Audio en Renderer, is een vertrouwde naam geworden in de wereld van Streaming Audio. Ook voor de lezers van HVT is het merk al lang geen onbekende meer. Even een opfrisser voor trouwe HVT lezers: recent hebben we voor HVT de muziekserver Aurender A100 onderhanden genomen, samen met de ACS10 ripper/streamer. Vorig jaar hebben we de wat kleinere broer van de ACS10, de ACS100, getest. Alle reden dus om serieus de nieuwe Aurender N200 netwerkbridge onderhanden te nemen. Voor de nieuwkomers in streaming-land: een netwerkbridge is een netwerkspeler zonder ingebouwde digitaal-analoog omzetter. De digitale uitgang(en) van zo’n apparaat worden aangesloten op een aanwezige losse DAC.


Een royale doos met inhoud werd door de dame van PostNL achter mijn voordeur gezet. Ze keek niet heel blij omdat de verpakking van de Aurender N200 looiig is. De Aurender N200 meet schoon aan de haak een kleine 10 kg. De afmetingen zijn 330 x 96 x 355mm. Dat stevige gewicht komt voor een deel voor rekening van de zeer stevige massief aluminium kastconstructie, maar vooral ook door de techniek aan de binnenkant, want de kast zit goed vol. Het is overigens nog steeds een genot om een Aurender open te maken om de binnenkant te bekijken en te inspecteren. Nadat je de mooie Torx schroeven hebt losgedraaid kun je de zware bovenplaat er voorzichtig aftillen.

Van binnen

De voeding, in dit geval een lineaire met 2 stevige afgeschermde toroidale trafo’s voorafgegaan door lichtnetfiltering en de heel bijzonder Super Cap oplossing neemt het linkerdeel van de kast in beslag. Deze Super Cap, een gigacapaciteit, die behalve een storingsvrije stroomvoorziening, er eveneens voor moeten zorgen dat bij onverhoopte stroomuitval alle actieve schakelingen de gelegenheid krijgen hun taken naar behoren af te sluiten. Zo’n UPS (Uninterruptible Power Supply) kom je niet vaak tegen, maar het is in feite een belangrijk detail, Aurender eigen. En dat alles gevolgd door een scala aan low noise actieve en passieve voedingsstabilisatie “on the spot”. De rest van de kast wordt ingenomen door o.a. de interne opslagschijf voor uw muziekbestanden, verborgen onder het grote koelvlak voor de stevige microprocessor, een low power Quad Core type met 8Gb RAM-geheugen. Deze 240Gb interne cache M2 SSD schijf, een heel slimme Aurender ontwikkeling, wordt als cache gebruikt. Je laadt je af te spelen muziekbestanden in op deze schijf en van daaruit wordt de definitieve signaalverwerking naar de uitgangen razendsnel zonder storende interfaces of haperende netwerkverbindingen geregeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS