Een palindroom van een draaitafel
Door Marnix Bosman, HVT 7/8, juli/augustus 2021
AVID zal voor menigeen bekend in de oren klinken. En toch lijken de prachtige draaitafels van dit merk na een bruisende periode een beetje van de radar te zijn verdwenen. Waarom? Ik zou het niet weten. Aan de kwaliteit van de spelers kan het mijns inziens niet liggen. In ieder geval krijgt het merk in de Benelux vanaf nu een frisse start met importeur Hexagon, bekend van onder anderen Graham Audio, Lejonklou, en Aqua. Voor lezers van mijn website HFA zal gevoegelijk bekend zijn dat ik zeer te spreken ben over deze merken, met name van Aqua. Wel, vanaf nu mag AVID aan mijn lijstje van favorieten toegevoegd worden.
Voor deze recensie zal ik twee systemen gebruiken. Ten eerste mijn hoofdsysteem bestaande uit de CH Precision P1 phonostage, verbonden met de Ayon Stealth voorversterker via een Vermouth Reference phono kabel, en de CH Precision A1.5 eindversterker, verbonden met CH Precision Balanced Link XLR kabels met Magico S1 MkII luidsprekers, verbonden via Jorma Trinity luidsprekerkabels. Alle componenten worden gevoed door Belden 19364 kabels met Bals schukos en Oyaide C-004 IEC connectors terwijl de draaitafels met de standaard bijgeleverde kabels worden gevoed. Dat geldt dus niet alleen voor de AVID Diva II SP, maar ook voor mijn eigen Origin Live Calypso mk4 met Multi-Layer Plateau, Illustrious toonarm, en ViRA Aidas low-output MC element. Voor degenen die het gebruik van “dropveters” uit principe afkeuren kan ik melden dat dit geen luiheid is maar dat dit in al mijn experimenten met draaitafels tot dusver simpelweg steevast leidt tot de meest gebalanceerde weergave. Het tweede systeem bestaat uit de AVID Pulsare II phonostage, de Ayon Spirit III geïntegreerde buizenversterker, en de Xavian Perla Esclusiva luidsprekers. Mijn standaard draaitafel in dit systeem is de Thorens TD1601 met Audio Technica AT33Sa low-output MC element. Ook hier worden de componenten gevoed met voornoemde Belden kabels terwijl de draaitafels wederom met standaard kabels worden gevoed.
AVID Diva
De Diva II SP is een doorontwikkeling van de Diva II. Hoewel de gelijkenis groot is, is de nieuwste versie uitgerust met een aluminium plateau, gekoppeld middels hetzelfde superbe Tungsten carbide/saffier lager zoals toegepast in de duurdere modellen. Dit lager is met speciale olie geïmpregneerd en heeft nooit nieuwe olie of anderszins onderhoud nodig. Van vergelijkingen met de Ingenium weet ik dat het materiaal van het plateau een enorm verschil maakt en dat aluminium absoluut te verkiezen is. Tot slot is er bij de SP versie een tweede snaar toegevoegd, waardoor de aandrijving meer op die van de Sequel lijkt. De Diva II SP gebruikt overigens niet alleen hetzelfde lager maar ook exact hetzelfde chassis als de Sequel. Het verschil zit hem erin dat de Diva het moet doen zonder de geveerde ophanging en het extra onderstel. In plaats van deze dubbele constructie staat het chassis van de Diva simpelweg rechtstreeks op drie grote elastomeer voeten. Verder heeft de Diva een iets kleiner plateau, een kleinere motor, en een iets lichtere stroomvoorziening. Maar ondanks deze verschillen zit de Diva II SP qua opbouw alsnog dichter bij de Volvere dan bij de Ingenium.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS