Recensie

AVID HIFI Reference Four

De Perfectie uit Aluminium

Door Sander van der Heide, HVT 4, april 2018

AVID HIFI heeft iets met zwaargewichten. Bekend om zijn uitmuntende platenspelers die al gauw rond de 15 kilo wegen, weet het nu ook behoorlijk gewicht in de schaal te leggen in de luidsprekercategorie. De kleinste telg kan ik amper in mijn eentje van zijn plaats krijgen, maar kan hij mij ook van mijn stoel blazen?


Op de dag van afspraak voor de aflevering van het setje monitors van AVID HIFI, kwam Uwe Kuphal van IDC Klaassen, de Europese distributeur van o.a. AVID HIFI, met twee man sterk vier grote dozen afleveren in mijn masteringstudio. Dit kon niet anders dan fout zijn, want ik had afgesproken een monitorsetje te beluisteren, niet een grote set die in twee delen moest worden omgebouwd. U voelt hem al aankomen, dit was inderdaad dat monitorsetje: inclusief de stand 48 kilo per stuk.

Als één geheel

Ik noem die standaard niet voor niets, ook al is deze optioneel. Bij het in elkaar zetten zag ik al snel dat deze luidspreker op deze standaard hoort te staan. Al was het alleen al om de 6 enorme schroeven die precies in de voeten van de luidspreker verdwijnen. Nog nooit heb ik zo’n geheel gezien van een monitor en een standaard. Gewicht, materiaal en constructie hebben absoluut hun akoestische functie, maar dat heeft het ontwerp geen strobreed in de weg gestaan. Nou heb ik meestal aardig wat luidsprekers in de studio staan. Van flinke kasten van 2 meter hoog tot kleine bluetooth kastjes. Af en toe zijn er een paar bij, die meteen worden opgemerkt door artiesten en muzikanten, zoals de Phantom van Devialet. De Reference Four is er ook zo eentje, iedereen was gecharmeerd van de prachtige afwerking, de perfecte verhoudingen, de strakheid, textuur en materiaalkeuze. En dat nog dus voordat iemand er maar een noot muziek uit had horen komen.