Recensie

AVM30 Jubileum Serie

In Alle Glorie Hersteld

Door Christiaan Punter, HVT 5, mei 2017

AVM bestond in 2016 30 jaar en viert dit nu met de introductie van een interessante serie componenten, waarvan we er hier twee recenseren: de V30 voorversterker en M30 mono eindversterkers. Dit is niet zomaar een nieuwe serie, maar een soort reboot van 3 legendarische modellen uit de jaren 80, te weten de V30 voorversterker, A30 geïntegreerde versterker en M30 mono eindversterkers, waarbij de laatstgenoemde zijn afgeleid van de legendarische M3 eindversterkers. Technisch en optisch zijn ze geheel aan de huidige tijd aangepast.

Het mooie is dat de Euro prijzen van deze gelimiteerde editie zijn gebaseerd op DM prijzen van de originelen van bijna 30 jaar geleden. Dit heeft geresulteerd in een prijsniveau dat voor veel mensen toegankelijk zal zijn, met als bijkomend voordeel dat de hier geboden kwaliteit naar mijn mening ruimschoots het prijsniveau ontstijgt. In tegenstelling tot veel geluidsapparatuur, worden de AVM apparaten niet alleen in Duitsland ontworpen, maar ook aldaar met de hand in elkaar gezet, gebruikmakend van componenten die in de buurt geproduceerd worden.

Het setje

De V30 voorversterker biedt een enorme veelzijdigheid aan connectiviteit: 5 lijn ingangen, 1 gebalanceerde ingang, MM en MC phono (afzonderlijk te selecteren vanaf het frontpaneel), bass en treble regelaars (uitschakelbaar), optische en coaxiale digitale ingangen, een USB ingang die zonder drivers werkt, Bluetooth, optische en coaxiale digitale uitgangen, hoofdtelefoonaansluiting en laagohmige klasse A gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen. De V30 biedt verder een Home Theater bypass optie voor elke ingang (of meerdere indien gewenst), onafhankelijk level kalibratie per ingang, een helder OLED display en een stijlvolle uit massief aluminium gefreesde afstandsbediening. De compacte, maar vertrouwenwekkende zware klasse A/B M30 mono eindversterkers missen geen enkele feature: gebalanceerde en ongebalanceerde ingangen, dubbele stevige luidsprekeraansluitingen, een trigger ingang en een schakelbare input sensing om automatisch in te schakelen als er muziek aangeboden wordt. De trigger ingang wordt gebruikt in combinatie met de V30 voorversterker om de eindversterkers simultaan aan- en uit te schakelen. De versterkers zijn beveiligd tegen gelijkspanning, oververhitting en kortsluiting. Achterop zitten 2 LEDs, eentje voor overload en eentje voor overheat. Maar zelfs na luid spelen met de hongerige Apogee Diva magnetostaten heb ik de LEDs niet zien oplichten en dat spreekt meteen boekdelen over de stabiliteit van deze versterkers. Het vermogen is 136 watt aan 8 ohm, 225 watt aan 4 ohm en 348 watt aan 2 ohm. Dit is weliswaar geen verdubbeling, en hoewel dat theoretisch ideaal zou zijn leert de praktijk dat het geen keiharde vereiste is. Sterker nog: een versterker die wel verdubbelt naar 4 ohm, en nogmaals naar 2 ohm, heeft een zeer stabiele voeding, maar dit gegeven alleen is nog geen garantie voor een goed geluid.