Recensie

Ayre EX8 streamer/DAC/AMP

modulaire alles-in-één hub voor muziekliefhebbers met hoge eisen

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2018

In de beste traditie van deze unieke Amerikaanse fabrikant is deze geïntegreerde versterker geen verrassing, maar een logische consequentie van de technische en technologische ontwikkelingen bij Ayre Acoustics. Het overlijden van oprichter en drijvende kracht achter Ayre, Charley Hansen, in 2017, was een groot verlies voor de onderneming. Maar Hansen heeft er samen met Vice-President en Chief Engineer Ariel Brown voor gezorgd dat de overdracht van zijn ideeën meer dan uitstekend gelukt is.


Zelf denk ik met veel plezier terug aan een aantal ontmoetingen met hem en zijn staf en natuurlijk aan het testen van een aantal Ayre producten, de AX7/CX7 versterker en cd-speler, en de QB-9 usb-dac voor HVT in 2010. De Ayre EX8 is de eerste van een reeks nieuwe producten van Ayre op basis van een superslim basisplatform. Met deze 8-serie heeft Ayre zich ten doel gesteld om een klasse overstijgend kwaliteitsniveau te bieden op een prijsniveau dat tot voor kort voor een relatief kleine fabrikant als Ayre niet mogelijk was. De komende tijd worden er nog een cd-speler CX8, een netwerkspeler/DAC QX8, een voorversterker KX8 en een eindversterker VX8 aan het assortiment toegevoegd.

Constructie en opzet

Het uiterlijk van veel Ayre producten is onopvallend opvallend. Waar in deze prijsklasse veel fabrikanten hun producten door vormgeving een odium meegeven van luxe en dus duur, is dat bij Ayre niet het geval: iets met vorm en functie. De ruime aluminium kast – 44x33x10cm – functioneert in zijn geheel als koelvlak, Het front is eenvoudig edoch smaakvol waarop een display, een grote volumeregelaar en twee drukknoppen, twee hoofdtelefoonuitgangen, één voor een gewone hoofdtelefoon, de andere twee voor het gebalanceerd aansturen van daarvoor geschikte hoofdtelefoons te zien zijn.