Recensie

Ayre QX-8 Digital Hub

Een digitaal Zwitsers officiersmes

Door Bert Oling, HVT 9, september 2020

De Ayre QX-8 is één van de loten aan de nieuwe succesvolle stam van de Ayre 8 serie. Naast de EX-8 geïntegreerde netwerkspeler/versterker die wij al eerder in HVT hebben gerecenseerd, worden op termijn nog de CX-8, KX-8 en VX-8 verwacht. Ayre heeft zich met de 8-serie tot doel gesteld om klasse-overstijgende klankkwaliteit te bieden in een prijssegment waar dat tot nog toe niet mogelijk was. Ze hebben dit oa kunnen doen door een basis platform te ontwikkelen – kast, voeding, basisprint – dat een ideale uitgangspositie biedt voor deze lijn van producten.


Het uiterlijk van veel Ayre producten is onopvallend opvallend. Waar in deze prijsklasse veel fabrikanten hun producten door vormgeving een odium meegeven van luxe en dus duur, is dat bij Ayre niet het geval: iets met vorm en functie. De ruime aluminium kast – 44x33x10cm – functioneert in zijn geheel als koelvlak, Op het front,eenvoudig doch smaakvol, zijn een display te zien, een grote volume/functieregelaar, twee drukknoppen en twee hoofdtelefoonuitgangen, een voor een gewone hoofdtelefoon, de andere twee voor het gebalanceerd aansturen van daarvoor geschikte hoofdtelefoons.
De achterkant heeft naast een 2-polige IEC lichtnetaansluiting – de QX-8 is dubbel geïsoleerd – met aan/uitschakelaar en afhankelijk van de uitvoering die gekozen wordt een breed scala aan digitale ingangen. In de basisuitvoering zijn er 2 coaxiale cinch ingangen, 3 TOS-link optische ingangen en 1 AES/EBU digitale ingang (XLR). Voor een meerprijs kun je de QX-8 laten voorzien van een USB-ingang en/of een Ethernetpoort (zie prijslijst). In het laatste geval is het goed te weten dat de QX-8 Roon gecertificeerd is. Vanzelfsprekend is de QX-8 in de beste Ayre traditie voorzien van gebalanceerde XLR uitgangen, maar in asymmetrische cinch uitgangen is ook voorzien. Bijzonder is nog een Wordclock uitgang voor de eventuele synchronisatie van een ander digitaal apparaat (bv. een CD-speler). Voor eventuele externe SSD/HDD schijven zijn er 2 USB poorten. Er is verder nog een USB poort voor servicedoeleinden en aansluitingen voor het Ayre Link concept om Ayre apparaten met elkaar te laten communiceren.

De binnenkant: enkele bijzondere details en ontwerpoverwegingen

Net zoals een goede pizza begint bij de bodem, valt en staat bij een hoogwaardig audio apparaat een en ander bij de voeding. Ook daar bewandelt Ayre bijzondere wegen. Voor de substantiële 75Watts EI bloktrafo – Ayre heeft het niet zo op ringkerntrafo’s – zit effectieve netfiltering. Gecombineerd met een dubbele isolatie waarbij de behuizing is ontkoppeld van de aarding van de schakeling levert dat een zeer effectieve onderdrukking op van hoogfrequent gerelateerde ellende. De ook mechanisch goed ontkoppelde transformator heeft aparte windingen voor de digitale en analoge secties. Na de trafo volgt een royale, discrete low-noise zero-feedback voedingsstabilisatie waarbij elke sectie (analoog en digitaal) zowel actief als passief nog eens uitgebreid wordt ontkoppeld. Zowel de kast als andere metalen delen zijn speciaal uitgezocht om stoorinvloeden te elimineren. Datzelfde geldt voor het printmateriaal en bv. de (interne) connectoren en bekabeling. Dertien in een dozijn componentenkwaliteit zul je niet aantreffen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS