Recensie

Bel Canto e.One Stream netwerkspeler

Make Great Music in America

Door Bert Oling, HVT 5, mei 2021

De afgelopen jaren zijn er regelmatig producten van Bel Canto Systems in huize Oling langsgekomen. In mijn vriendenkring draaien tot volle tevredenheid uit de e.One serie diverse cd-spelers en DAC’s. Recentelijk is daar bij vriend G. ook nog een REF 500 eindversterker bijgekomen, niet in de laatste plaats omdat de Ref500 is gebaseerd op een versterkermodule uit de Hypex nCore keuken. Voor deze provinciale chauvinist mede een reden om naast de gehoormatige en controlerende prestaties voor deze mooie eindversterker te kiezen.


Maar nu is streaming in zijn blikveld gekomen. Of Bel Canto Systems ook zoiets heeft, vroeg hij? Jawel, was mijn antwoord. Heb je hem getest / beluisterd? Nee nog niet, maar daar kunnen we wat aan doen. Dus leverde PostNL op een koude April dag in het Coronajaar des Heren 2021 een compacte doos af met daarin de Bel Canto e.One Stream netwerkspeler. Hartverwarmend. Bel Canto Systems is bepaald geen nieuwkomer op de markt van de betere audio, High End zo u wilt. Al weer 30 jaar geleden werd het bedrijf gestart door John Stronczer, een begenadigd technicus en ontwerper. Minnesota is de thuisbasis en tot vandaag de dag vinden het ontwerp en de productie op Amerikaanse bodem plaats. Het assortiment van Bel Canto Systems is overzichtelijk. De top wordt gevormd door de Black serie, een drietal ook visueel bloedmooie apparaten, bestaande o.a. uit een analoge digitale voorversterker, mono-eindversterkers met interne DAC. De verbinding tussen voor- en eindversterkers wordt gevormd door een hoogwaardige ST optische verbinding,een echte uitdager voor menig Cost no Object HighEnd product. Tussen de Black en de e.One serie zitten nog twee andere productlijnen die qua uiterlijk en technologie verwant zijn aan de Black serie. De e.One serie is de meest betaalbare van het Bel Canto assortiment en bestaat uit een achttal componenten van cd-loopwerk, voorversterker/geïntegreerde versterker/eindversterkers, DAC, tot phonovoorversterker. Allemaal in dezelfde behuizing met hetzelfde uiterlijk, opvallend onopvallend.

Wat is de Bel Canto e.One Stream?

Het korte antwoord is: een netwerkspeler met ingebouwde DAC. Het uitgebreide antwoord volgt nu. In de degelijke, 7kg wegende behuizing, die 216mmx88mmx305mm meet, vinden we een stukje uitgelezen techniek om muzikale netwerkdata van Internetradio (vTunes), diverse muziekservices – Tidal en Qobuz – en uw eigen muziekcollectie op NAS of USB schijf om te zetten naar een analoog muzieksignaal. Of via een digitale datastroom naar uw DAC via de AES/EBU XLR, de cinch S/PDIF en de TOSlink uitgang. De manier waarop is een typisch voorbeeld van goed toegepaste hoogwaardige techniek. Als we onder de motorkap kijken, dan treffen we een opgeruimde print aan waar alle noodzakelijke componenten inclusief de voeding op terug te vinden zijn.
Het meest in het oog springend is de ConversDigital DNLA netwerkkaart. Deze komen we vaker tegen bij Amerikaanse fabrikanten en niet zonder reden, want de nadruk van deze kaart ligt vooral op de klankmatige aspecten en niet zozeer op de maximalisatie van de mogelijke afspeelmodes…Want laten we eerlijk zijn, er vindt op dit moment weer een soort ratrace plaats wie de component met de hoogste resoluties kan leveren. Was het hoogst haalbare tot nu toe DSD512 of PCM DXD32-384khz, er komen nu al producten voorbij die DSD1024 en een verdubbeling van de DXD capaciteit beloven. Of dat allemaal zinvol is? Of er ook muzikale content voor is? We wagen het te betwijfelen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS