Recensie

Benchmark HPA 4 hoofdtelefoon- en voorversterker

Een ijkpunt voor hoofdtelefoons en luidsprekers

Door Sander van der Heide, HVT 9, september 2018

Ik lees vaak met groot genoegen de whitepapers van John Siau, hoofdontwerper bij Benchmark Media. Hij mag graag schoppen tegen de heilige huisjes in hifiland en weet dit vaak zeer goed te onderbouwen. In 2014 waren er specifiek twee die gingen over hoofdtelefoonversterkers. Wat me vooral is bijgebleven, is dat gebalanceerde aansluitingen voor hoofdtelefoons niet nodig zijn en dat de hoofdtelefoonuitgangen op de DA-converters van Benchmark zo goed zijn, dat een losse hoofdtelefoonversterker overbodig zou zijn. Twee stellingen die blijkbaar zijn genegeerd met het ontwerp van de HPA4. Komt meneer Siau terug op zijn uitspraken of is de HPA4 een overbodig apparaat, gedreven door vraag vanuit de markt?


De HPA4 heeft achterop 4 stereo-ingangen, twee gebalanceerde en twee ongebalanceerde via een cinch-aansluiting. Er is één ongebalanceerde uitgang en een gebalanceerde uitgang, alsook een gebalanceerde mono-uitgang. Daarnaast zijn er op de achterkant nog twee 12-volt aansluitingen. Voorop vinden we slechts één ongebalanceerde hoofdtelefoon-uitgang (6,5-mm jackplug) en een gebalanceerde (4-pin XLR). Een USB-aansluiting ontbreekt. Niet voor een eventuele DA-converter, maar ook niet voor firmware updates. Het apparaat zelf is te krijgen in een matzwarte of licht zilveren uitvoering van geborsteld aluminium en heeft dezelfde breedte als de DAC’s en de AHB2 versterker van Benchmark.

Perfecte Score

Als de HPA4 zou meedoen op de Olympische Spelen met ritmische gymnastiek, dan zouden voor elk onderdeel van de oefening alle scorebordjes een 10 tonen. Wat meet dit apparaat perfect. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik zelf geen metingen heb verricht, aangezien Benchmark deze zelf tot in den treure heeft uitgevoerd en alle meetresultaten in de handleiding zijn gepubliceerd (en die gewoon op de website www.benmarkaudio.com op de productpagina van de HPA4 is te downloaden). Wat gelijk opvalt, is dat de metingen van Benchmark worden uitgevoerd zowel zonder als met verschillende belastingen op de versterker, met een hoofdtelefoon met lage weerstand van 16 Ohm en een hoge weerstand van 300 Ohm. Bij de frequentierespons zie je geen verschil in weergave, die overigens fantastisch recht is tot aan 20,5kHz en daarna prachtig in een cosinus curve afneemt tot 200kHz.