Recensie

BenQ V700i

Mag het ietsje meer zijn?

Door Ward Maas, HVT 12, december 2021

Deze keer hebben we hier een apparaat op de tafel staan dat dit jaar de EISA LASER TV PROJECTION SYSTEM 2021-2022 award won. Een nogal speciale projector waar we graag aandacht aan besteden. De ultieme wensdroom is natuurlijk een projector die goede beeldresultaten levert bij daglicht. Dat is simpelweg gewoon erg lastig en daarom levert BenQ ook een projectiescherm dat het onderste uit de kan haalt om een zo helder mogelijk beeld te tonen. Laten we daar even mee beginnen.


Dat scherm, de ALRS01, is een zogenaamd ALR-scherm, een scherm dat licht selectief naar de kijker reflecteert, in tegenstelling tot de meeste gewone schermen die het invallend licht op dezelfde manier in alle richtingen reflecteren. Door de oppervlaktestructuur wordt het licht van de projector naar de kijker teruggekaatst, terwijl de rest van het omgevingslicht in het vertrek in een andere richting en uit het zicht van de kijker wordt gereflecteerd. Het mag duidelijk zijn dat een ALR-scherm alleen werkt als het omgevingslicht niet vanuit dezelfde richting op het scherm valt als het licht dat afkomstig is van de projector. Dit is een scherm dat een 100” beeld diagonaal heeft, en hoewel dat aan de muur erg leuk is, is het wat lastig te vervoeren. Dat scherm komt dus keurig opgerold en met een hoop keurig verpakte onderdelen aan in een grote lange doos. Ja, het is de bedoeling dat je dit scherm vervolgens zelf in elkaar zet. Mocht u problemen hebben met het in elkaar zetten van meubels van die Zweedse firma, laat het dan iemand anders doen. Niet dat het moeilijk is, BenQ levert keurig het gereedschap waaronder twee (!) paar stoffen handschoentjes mee en de gebruiksaanwijzing is ook goed te begrijpen. Alleen zullen het bij elkaar zo’n tweehonderd onderdelen zijn en het scherm (met z’n oppervlaktestructuur) is kwetsbaar (vandaar die handschoentjes). Dat is dus een klusje waar je wel even zoet mee bent (en je moet voldoende vloeroppervlak hebben om alles netjes neer te leggen). Goed, als dat achter de rug is en het scherm hangt is het de beurt aan de projector. Althans, niet wanneer je, zoals ik, het scherm op z’n kop hangt. Dan lijkt de projector nauwelijks licht te geven. Na het scherm omgedraaid te hebben doet die dan juist waar die voor gemaakt is en geeft ook bij kamerlicht een heel net beeld. Nu moet je daar natuurlijk ook geen wonderen verwachten, ‘s avonds met de gordijnen dicht komt dit scherm pas echt tot leven.

Ultra Short Throw

De BenQ V7000i is een zogenaamde UST-projector. UST staat voor Ultra Short Throw. Door de speciale constructie van o.a. de lens is deze projector in staat om op heel korte afstand van de muur een perfect beeld te projecteren. Voor een 100” beeld moet de projector 222mm van de muur staan. Voor een 70” slechts 73mm. Gezien de precisie die nodig is voor het opstellen is het heel handig dat de V7000i beschikt over een aantal ‘pookjes’ waarop de beeldafmetingen staan. Die schuif je uit tot aan de muur en dit blijkt een handige methode te zijn om de projector op te stellen. Vergis je overigens niet, de projector zelf is ongeveer 40 cm diep, dus voor een 100” projectie moet je wandmeubel/lage kast minstens 60 cm diep zijn. Wanneer de plaatsing in orde is, geldt dat automatisch ook voor de luisterpositie. De BenQ V7000i heeft namelijk aan de kant die naar de kijker is gericht twee luidsprekers zitten, aangestuurd door twee vijf watt versterkers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS