Recensie

Bluesound Powernode N330

Look mum, No knobs

Door Marnix Bosman, HVT 9, september 2021

In mei van dit jaar lanceerde Bluesound de nieuwste generatie van de Powernode. In tegenstelling tot zijn voorganger (de Powernode 2i) heet deze nieuwe versie gewoon weer alleen Powernode. De grote vraag: Wat is er nieuw?


De Node is hét succesproduct van Bluesound en al jaren een fraaie manier om streaming audio in huis te halen. Het hart van ieder Bluesound product is het BluOS bedieningsplatform dat een snelle en uiterst stabiele verbinding maakt tussen ieder Bluesound product, je netwerk, het internet en de bedieningsapp. Met het BluOS systeem creëer je in een mum van tijd een volwaardig multiroom systeem met volledige controle vanuit de BluOS app. Een Node streaming speler in de woonkamer, een Pulse speaker in de keuken en/of garage en een Pulse Soundbar onder de TV. Ieder nieuw Bluesound product wordt direct in de app herkend. Je kunt aan de slag.
Allemaal heel leuk en aardig natuurlijk, maar wat nou als je niet alleen je ‘geloof’ in de producten van Bluesound wilt leggen en ook wat andere merken in huis haalt? Bluesound is een zusteronderneming van NAD en ook bij dit merk heeft BluOS geadopteerd en sinds kort is daar een nieuwe partij bijgekomen. Ook Monitor Audio gebruikt tegenwoordig BluOS in de streaming speler uit hun Custom Install lijn. Dat geeft aan dat BluOS echt is ontwikkeld voor de lange termijn en ook in de toekomst een goede ondersteuning zal houden.

Powernode

De nieuwe Powernode heeft als typeaanduiding N330, maar die naam zal je nergens op het apparaat vinden. Dit is echte achtergrondinformatie. Zoals de naam doet vermoeden is de Powernode een Node met vermogen, uitgangsvermogen om precies te zijn. Daar waar de Bluesound Node nog een externe versterker nodig heeft, is de Powernode voorzien van een ingebouwde 80W sterke eindversterker. Die versterker is geen eigen Bluesound design maar een ontwerp uit de stal van NAD. NAD heeft de gebruikte versterker de naam HybridDigital genoemd, maar het is een misverstand om te denken dat de ingebouwde versterker een digitale versterker is. Er is namelijk sprake van een analoge klasse D technologie die is gecombineerd met een hoogwaardige DAC. Die klasse D trap is overigens geen eigen NAD-ontwerp maar uiteindelijk afkomstig van het Groningse Hypex. De Bluesound-benadering op dit vlak is denk ik duidelijk. “Beter goed ingekocht dan slecht zelf ontworpen”, want de reputatie van zowel NAD als Hypex is natuurlijk uitstekend.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS