Recensie

Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

Go with the Flow

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2020

De 600 Series van het Engelse Bowers & Wilkins jubileert! Alweer 25 jaar geleden werd deze serie gelanceerd en is ondertussen uitgegroeid tot een zeer belangrijk onderdeel in de portefeuille van Bowers & Wilkins. Zoiets mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan en is in dit feest compleet gemaakt met de introductie van de 600 Series Anniversary Edition. Hiermee gaat de 600 Series alweer de zevende generatie in, wat het succes van deze lijn nog maar eens benadrukt.


Hier in huis de 606 S2 Anniversary Edition ‘standmount’. Uitgevoerd in eiken met een roomwitte baffle. Deze uitvoering is speciaal voor de Anniversary Edition gemaakt. Uitzondering is de Aziatische markt, die krijgt een Anniversary Edition uitgevoerd in kersen. Toch een beetje een breed culturele insteek: staat een eik in het grootste deel van de wereld voor ‘kracht’, in Azië staat een kers meer voor ‘het hemelse’. Hoe dan ook, zoals we van Bowers & Wilkins gewend zijn is de afwerking op hoog niveau. En zoals altijd moet ik weer even wennen aan het conusmateriaal van de laag/midden unit. Wat in de jaren ‘70 begon als het bekende gele gevlochten kevlar – met de nodige behandelingen – is ‘Continuum’ het aangewezen conusmateriaal voor Bowers & Wilkins. Ook geweven en relatief zacht. Het druist een beetje tegen de principes in, vuistregel is een zo stijf mogelijk conusmateriaal, maar de resultaten liegen er niet om; Bowers & Wilkins heeft mij vaker te grazen genomen. Bij uitstek herinner ik me een sessie bij het Roermondse Poulissen alwaar een 800D3 mij ernstig zat te beroeren. De Continuum midden-toner wist vioolsnaren toch wel heel precies te proportioneren. Met de 606 S2 begeven we ons niet op dát niveau, maar toch ben ik zeer benieuwd hoe het dan wel gaat uitpakken. Zachtjes raak ik het Continuum aan, ik schreef al, even wat wennen aan dit materiaal…

606 S2 Anniversary Edition

De nieuwe 600 Serie Anniversary Edition bestaat uit een 6-tal luidsprekers waarmee een volledig homecinema-systeem kan worden opgebouwd. Ondergetekende is nu eenmaal niet zo van de film dus de vloerstaande 603 S2, de standmount 606 S2 en de bookshelf 607 S2 liggen meer in mijn straatje. De 606 S2, als ‘midden-model’ is misschien wel de beste kennismaking met deze nieuwe serie: wat verfijning die een echte monitor zo kenmerkt, wat power die je weer bij een vloerstaander mag verwachten. We gaan het horen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS