Recensie

Bowers & Wilkins 607

Kevlar is verleden tijd. Lang leve Continuum

Door Marnix Bosman, HVT 12, december 2018

B&W werkt al sinds 1974 met Kevlar als conusmateriaal en met groot succes. Jarenlang was Kevlar het favoriete materiaal bij B&W maar dat is nu definitief veranderd.


Een Kevlar luidspreker is eenvoudig te herkennen aan de typisch gele kleur van het membraan. Deze kleur is overigens niet strikt noodzakelijk want Kevlar kan ook in het zwart maar de gele kleur is natuurlijk wel een leuk kenmerk. Kevlar is een kunstvezel met een grote treksterkte en hoge hittebestendigheid. Het materiaal is bij velen bekend als het basismateriaal voor kogelwerende vesten maar wordt ook op veel andere plekken binnen de industrie gebruikt. B&W was de eerste fabrikant die het materiaal gebruikte voor de fabricage van een luidsprekermembraan. Bij een Kevlar luidsprekermembraan worden de Kevlar vezels in een geweven structuur gebruikt die vervolgens wordt geïmpregneerd met een stijfmakende hars. Hierdoor ontstaat een semi-flexibele constructie. Juist deze semi-flexibele eigenschap is belangrijk omdat dit gunstige eigenschapen heeft voor het break-up gedrag van het luidsprekermembraan. Binnen een duidelijk gedefinieerd frequentiebereik heeft een Kevlar conus een constant afstraalgedrag en juist dat was voor B&W een belangrijke eigenschap om met Kevlar aan de slag te gaan.

Continuum

Het gedrag van een Kevlar membraan was zo goed dat niet alleen B&W maar ook veel concurrenten het materiaal hebben omarmd. B&W heeft in de tussentijd echter niet stilgezeten en is natuurlijk verdergegaan met de zoektocht naar het perfecte membraanmateriaal. B&W is één van de weinige luidsprekerfabrikanten met een uitgebreide R&D afdeling waar op zeer hoog niveau onderzoek wordt gedaan naar luidsprekers wat betreft het gedrag van materialen en constructies. Jarenlang bleef Kevlar voor B&W het favoriete materiaal, maar ruim 11 jaar geleden kwam het merk iets nieuws op het spoor. Na veel onderzoek leidde dat uiteindelijk tot een nieuw, volledig in eigen beheer ontwikkeld materiaal dat B&W Continuum is gaan noemen. Met Continuum heeft B&W de paar nadelen die er nog aan een Kevlar membraan kleefden, weten te doorbreken.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.