Recensie

Bowers & Wilkins 700 series signature

De meest gewilde serie van Bowers & Wilkins nu als Signature verkrijgbaar

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2024

Na de lancering van de twee Signature modellen in de laatste versie van Bowers & Wilkins’ toprange, is deze traditie voortgezet in de 700-serie. De 800-serie van de laatste D4-generatie is uitgebreid met de 805 Signature en de 801 Signature. Deze eer valt in de populaire 700-serie te beurt aan drie modellen van generatie 2024 AD: de 702 S3 Signature, de 705 S3 Signature en de HTM71 S3 Signature. De eerste is een vloerstaander van Bowers & Wilkins, de tweede een monitor en de derde een luidspreker die kan fungeren als centerluidspreker in een surround set-up of als een van de twee units in stereo. Een introductie.


Het uitbrengen van een Signature serie is bij Bowers & Wilkins niet zomaar een gebeurtenis en beperkt zich ook nooit tot slechts wat cosmetische aanpassingen. De 800-serie is de toplijn van het Britse merk. Wie zich afvraagt wat daaraan nog te verbeteren valt, zou het oor eens te luisteren moeten leggen bij de twee modellen uit deze lijn die tot Signature zijn verheven. Heb de vloerstaander 801 nog niet mogen bewonderen in de sfeer van de huiskamer, maar dit model stond wel centraal bij de demonstraties van Bowers & Wilkins tijdens de Audio Show iEar’ 2023 in het Willem II stadion van Tilburg, en met verve. Gezeten, geluisterd en bewonderd. Ook de 805D4 in de Signature variant doet echt nog een flinke schep bovenop de bepaald niet misselijke kwaliteit van de 805D4. Ik mocht het verschil beluisteren ten burele van Masimo in Eindhoven en dat is aanzienlijk. Van oudsher is de 700-serie de populairste reeks van Bowers & Wilkins. Van de vorige generatie heb ik zowel de 702 als de 705 als Signature in huis gehad en beide modellen hebben een uitstekende indruk achtergelaten. Ook voor deze modellen geldt dat ze beduidend beter zijn dan de non-Signature versie. De monitor, de 705 Signature dus, is een geheel eigen leven gaan leiden als een van de modellen van Bowers & Wilkins met een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding. En dan de nieuwste generatie van de 700: maar liefst drie modellen uit deze populaire serie zijn gepimpt tot Signature; de 705 S3 monitor, de 702 S3 vloerstaander en de HTM71 S3 center luidspreker. Dit drietal heeft HVT nog niet in huis mogen beleven maar daar gaat ongetwijfeld op korte termijn verandering in komen. Op deze pagina’s een korte introductie van de Signature versies binnen de laatste generatie van de 700-serie.

De kleur van Sound & Vision…

Natuurlijk wil het oog ook wat en per slot van rekening is ieder model van Bowers & Wilkins een blikvanger in de huiskamer. Van de vorige versie van de Signature in de 700-serie kennen we de afwerking in een laag fineer die doet denken aan palissander en bij Bowers & Wilkins te boek staat als ‘Datuk Gloss’. Deze coating, van écht hout, in hoogglans afgewerkt, is uitgebreid met het al even fraaie ‘Midnight Blue Metallic’. De eerste heeft een traditioneel ogend charisma dat het goed doet met veel planten, kleden, hout, wit + aanvullende kleuren en warmte in de huiskamer. Midnight Blue Metallic is wat strakker en perfect voor ieder modern interieur, zeker als dit, al dan niet ten dele, geënt is op industrial elementen. Dit Metallic Blue is dezelfde kleur die als optie wordt aangeboden voor de iconische Nautilus en de Signature modellen uit de 800-serie. De drie evenknieën uit de 700-serie zijn uitsluitend leverbaar in de genoemde, exclusieve Signature afwerkingen. Als kers op de taart sieren, ook geheel in traditie, de unieke, herkenbare logoplaten van de Signature’s (ze heten niet voor niets zo) op de achterpanelen, bij de luidsprekerterminals. Nog vergeten: exclusief voor de nieuwe Signature-modellen uit de 700-serie zijn beide afwerkingen voorzien van markante, gouden accenten op de behuizingen van de driver-units en de tweeter-on-top, wat de Signature-status nog meer cachet verleent.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle