Recensie

Bowers & Wilkins 805 D4

Het zebrapad in de huiskamer

Door John van der Veer, HVT 3, maart 2022

Langverwacht en eindelijk in huis: de Bowers & Wilkins 805 van de laatste generatie D4, de tastbare ervaring van legendarische producties via een legendarische weergave. Het beroemdste zebrapad ter wereld staart me niet alleen aan vanaf de albumhoes van Abbey Road. Het ligt ook voor me, iets voorbij de Charles Eames stoel waarin deze tekst tot stand komt. Hoe omschrijf je een legende? “Words, my dear Watson, just words.”


Ik heb iets met Formule1 en een opgeworpen balletje leert dat veel audiofielen dit met me delen. Ik mag ook graag autorijden, vooral in de bergen. Met name het op tijd schakelen in de stijgende dan wel dalende bochten vind ik leuk. Kan er geen hout van, maar doe mijn best. Stel, met dit welwillend amateurisme in het achterhoofd belt Max Verstappen aan om een discussie te beginnen over de ideale lijn met de ideale schakeltechniek. Dat is zo ongeveer het gevoel dat ik had toen Justin Sluis van Sound United voor de deur stond met de langverwachte Bowers & Wilkins 805 D4, compleet met standaards. “Til ze vooral met z’n tweeën, die standaards zijn gevuld met loden kogels,” aldus Nico Bierhoff aan de telefoon, van dezelfde club. Het gewicht viel wel mee, maar de actie geeft wel aan welk ‘gewicht’ aan het model wordt meegegeven. En terecht. De komst van de 805 is de culminatie van een voorgeschiedenis. Voor het septembernummer van HVT 2021 mocht ik een introductie schrijven over de 800-serie van de alweer vierde generatie, vandaar D4. Dit naar aanleiding van een voor de internationale pers georganiseerde on-line meeting, waarin HVT uiteraard niet mocht ontbreken en aan mij de eer. Tot mijn grote spijt moest ik een fysieke presentatie van de nieuwe 800-serie in Londen, nota bene in de Abbey Road studio’s, afzeggen vanwege de lange periode van quarantaine die daarmee gepaard zou gaan. En dat kon ik me niet permitteren. In het decembernummer van HVT 2021 heeft collega Christiaan Punter de 801 D4 besproken, die testklaar stond te stralen bij Sound United ten burele. Kortom, er is al het nodige in HVT gepubliceerd over de 800 D4. Om te voorkomen dat herhaling ons ten deel valt, verwijs ik deels naar beide reviews. Christiaan is verhelderend over ‘zijn’ geschiedenis met de vloerstaanders, met de 801 D4 als hoogtepunt. In mijn introductie heb ik gepoogd zo overzichtelijk mogelijk in te gaan op alle technische verschillen met de 800 D3.

De handtekening van de Signature

Dit verhaal gaat dan ook voornamelijk over de muzikale consequenties van het nieuwe ontwerp. Referenties? Ja, en nee. Om met het laatste te beginnen. Nee, ik heb als armlastig muzikant geen 805 uit een van de vorige generaties ‘even’ achter de hand. Ja, want ik heb de afgelopen jaren de nodige Bowers & Wilkins modellen uit de 700-serie over de vloer gehad, met als meest recente de 705 Signature. Dat model heeft een verpletterende indruk achtergelaten en staat nog vers in het auditieve geheugen geprent. Een andere vorm van referentie vormen de producties die op de een of andere manier tot stand zijn gekomen met de 800-serie. Die heb ik dan wèl achter de hand, inclusief mijn eigen productie in vinyl-versie, gemastered in Abbey Road. Hetzelfde geldt voor kompaan, vriend en bovenbuurman Hans van der Lubbe, bassist van De Dijk, die met meer dan louter belangstelling uit gezelligheid ‘even’ aanklopte. Van de 700-serie heb ik de 702 vloerstaander en de 705 monitor hier mogen bewonderen, vorig jaar aangevuld met beide modellen als ‘Signature’. De 702 en de 705 zijn de enige types die dit predicaat hebben meegekregen. Van dit viertal heeft vooral de 705 Signature mijn hart gestolen. Wat houdt ‘Signature’ in? Voor een meerprijs, die binnen de perken is gebleven, is een aantal elementen uit de veel duurdere 800-serie geïntegreerd in de twee genoemde modellen. Wat mij betreft is de meerwaarde van de 705 Signature de meerprijs meer dan waard. Voor dit verhaal is dit uitermate belangrijk, want wat is dan nog het verschil met de 805, zeker in de D4 versie? Natuurlijk is het geheugen feilbaar, maar ik zal mijn best doen. De review van de 705 Signature is gepubliceerd in het juninummer van HVT 2021.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS