Recensie

Bowers & Wilkins Formation

Corona-quarantaine-essentials

Door Mabel Neve, HVT 5, mei 2020

Wat een gekke tijd leven we momenteel in, want ja, ook deze recensie is vanuit Corona-quarantaine geschreven. Mijn absoluut noodzakelijke spullen heb ik opgehaald om bij mijn vriend thuis te bivakkeren tot de ellende weer een beetje is genormaliseerd. Abnormaal en zonder zekerheid. Voor mij was er eigenlijk maar één zekerheid toen de intelligente lock down begon. Ik moest en zou een speakerset meenemen naar mijn voorlopige onderkomen. Op zo ongeveer de laatste dag dat men nog naar buiten mocht voor meer dan boodschappen, zijn we in de auto gestapt om de Formation Flex set die nog aangesloten stond van de vorige keer, en twee grote broertjes die nog in de doos zaten, mee te nemen.


Wat een gedoe, blijkt dat 4 speakers van redelijk groot formaat (als je de doos meetelt dan) eigenlijk helemaal niet in een kleine Ford cabrio passen. Zeker niet als er ook nog blenders en coldbrewkoffiemakers in de auto moeten. Zoals ik al zei, alle essentials moesten mee. Maar deze recensie gaat natuurlijk niet over keukenapparatuur, en ook niet nog een keer over alleen de Formation Flex speakers. Er was namelijk een upgrade van formaat bijgekomen (letterlijk dus). Ook de Formation Bar en Formation Bass hebben we meegekregen. Het maakte van de Bowers & Wilkins opstelling een heus surroundfeest, en dat is best fijn in een periode waar je opeens 24/7 thuis zit. De gemiddelde HVT lezer (en dus ook ik) komt dat niet door zonder een goede audio/videoset om zich heen. Toch fijn dat er naar mijn verzoeken worden geluisterd, in mijn vorige Bowers & Wilkins artikel stelde ik dat ik erg enthousiast was over de Flexen, maar dat ik ze graag in hun volle glorie zou willen horen. Dat hoef je blijkbaar maar één keer te zeggen tegen de mannen van Bowers, alle Formation-corona-essentials staan hier nu dus in huis.

Altijd de laatste update

In eerste instantie stonden de Flexen in stereo als testobject opgesteld. De set is nu uitgebreid met de Bowers & Wilkins Formation Bar en de Bowers & Wilkins Formation Bass. En wanneer heb ik nou zoveel tijd om me te vermaken met elke film ooit uitgebracht? Juist. Nu dus. Alles in surround-sound, want dat kan perfect worden opgesteld met zo’n set. Het opzetten werkt hetzelfde als bij de Flex set als stereo formatie, je voegt de speakers toe in de app van Bowers & Wilkins, vertelt ze hoe ver ze van je oor af staan, en muziek pompen maar. Het duurde deze keer wel ietsje langer, want het blijkt dat de Bass meteen nieuw uit de doos nog van een update moest worden voorzien. Dat soort dingen vallen mij natuurlijk niet op, ik zat al ruim een kwartier te schelden op het feit dat het allemaal niet werkte, komt vriendlief het binnen 5 minuten oplossen. Heel vervelend wanneer ‘ie dat doet, maar ik heb in ieder geval geluid nu.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS