Recensie

Bowers & Wilkins PX7 carbon

Ode aan het hoofdtelefoondecennium

Door Mabel Neve, HVT 1, januari 2021

Ter ere van het 10-jarige bestaan van de Bowers & Wilkins P5 hoofdtelefoon is besloten om de vorig jaar uitgebrachte PX7 in een nieuw jasje te steken. Een P5-geïnspireerd jasje wel te verstaan. Felicitaties vanuit de HVT zijn in zo’n geval op z’n plaats, meteen gevolgd door een recensie. Want ook al hebben we de PX7 al een keer gehoord, een ander uiterlijk in combinatie met een andere schrijver en dus een ander perspectief is altijd goed. En laten we even eerlijk zijn, HVT gerelateerde pakketjes weiger ik nooit.


Aangezien ik door de jaren heen zelf al voldoende gadgets heb mogen ‘unboxen’ heb ik deze eer nu overgelaten aan mijn lieftallige vriend. Immers stond zijn naam deze keer ook op het pakketje, een waar teken dat je bent toegetreden tot de Neve-familie. Het kijken naar hoe iemand een hoofdtelefoon nieuw uit de doos ontdekt, is overigens net zo leuk als het zelf doen. Alleen jammer dat ik behoorlijk lang moest wachten om er zelf even naar te mogen luisteren. Toen ik de jubileumeditie eenmaal op m’n hoofd had was die teleurstelling overigens gelijk verdwenen. Zoals gewoonlijk heeft B&W een prachtige speaker voor op het hoofd ontworpen.

Een duik terug in de tijd

Aangezien de PX7, die qua geluid toch hetzelfde is als de Carbon editie, in de HVT al eens is vergeleken met de PX5, gaan we dat natuurlijk niet nogmaals doen. Waar ik wel bij stil wilde staan, is de vooruitgang die B&W, en eigenlijk de hele niche audio en video wereld, in een heel korte tijd heeft gemaakt. In 2017 mocht ik al eens schrijven over de B&W PX, de eerste hoofdtelefoon uit de serie waar deze nieuwe Carbon editie ook familie van is. Als een ware verzamelaar heb ik deze hoofdtelefoon, destijds een kerstcadeautje, natuurlijk bewaard. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik toen ontzettend onder de indruk was van het geluid dat daaruit kwam. Slechts een kleine 4 jaar verder, en een B&W headset op je hoofd zetten is weer een overweldigende ervaring. Ik verbaas me er bijna dagelijks over de stappen die deze branche vooruit gaat. Mede door de 4K OLED televisie die tegenwoordig in mijn huis staat, maar dat terzijde. Als je dacht dat geluid 5 jaar geleden vol was, weet je nu niet wat je hoort. Binnen de PX familie is het geluid eigenlijk altijd in balans, van niks te veel of te weinig, waardoor het vaak als voor iedereen prettig wordt beschreven. Muziek is echter met dit semi-nieuwe B&W lid niet zomaar prettig, maar een waar plezier om naar te luisteren. Deze PX7 Carbon is een waardige vervanger van een daadwerkelijke surroundset voor mensen die niet altijd thuis zijn om te genieten van muziek, mensen in een gezin hebben die hun smaak niet kunnen waarderen, of simpelweg geen ruimte hebben voor speakers, en niet slechts een oplossing voor onderweg.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS