Recensie

Bowers & Wilkins PX7 over-ear

De geluidssignatuur is ‘a given’

Door Ernst Neve HVT 3, maart 2020

Voor Bowers & Wilkins begon het eigenlijk allemaal in het jaar 1966 toen John Bowers het bedrijf oprichtte in Worthing, West Sussex, Engeland. Het enige dat Europa toen verbond was de sex’it. Hoe anders zou dat worden. Maar enfin; het waren sexy tijden voor de hifi en B&W kon haar reis aanvangen die het bedrijf uiteindelijk naar de positie van marktleider zou brengen. Vele topluidsprekers zouden ze op hun naam schrijven, waarvan de Nautilus misschien wel de meest spraakmakende was.


Ook bleek het merk in staat met de tijd mee te groeien. Een mooi voorbeeld daarvan moet toch wel de Zeppelin zijn, die in 2007 werd geïntroduceerd. Er werd ingesprongen op een ontwikkeling die de hele markt zou beïnvloeden, het fenomeen iPod. Het bleek een gouden greep en een indicatie waarheen de industrie zich ging bewegen; personal audio. Dit bracht het bedrijf ertoe om in 2010, naast de 800 series D2, ook de MM-1, hun eerste desktop systeem, en de P5, hun eerste hoofdtelefoon op de markt te brengen. Al snel bleek deze strategie goed uit te pakken en besloot B&W in 2011 de C5, hun eerste in-ear, uit te brengen. In 2012 kwam het on-ear model uit de P serie op de markt, de P3. Het was de start van een geheel nieuwe beweging, naar later zou blijken.

Alle soorten en maten

We spreken inmiddels 2020, en door Bowers & Wilkins is een frisse wind gewaaid. Los van de klassieke modellen luidsprekers van naam en faam, is zwaar ingezet op de hifi van morgen. Wireless, multiroom, home cinema en personal audio is wat de klok nu slaat. De Formation serie is een feit, evenals een compleet nieuwe lijn van hoofdtelefoons in alle soorten en maten. Op dit moment staat de teller op twee in-ears, de PI3 en PI4 en twee hoofdtelefoons, de PX5 on-ear en de PX7 over-ear. Op het eerste gezicht gaat het om geëvolueerde modellen van de vorige serie, maar er is toch achter de schermen veel meer gebeurd. Voor de PI modellen vallen de verschillen meer op, twee nekband in-ears, eentje met en eentje zonder noise cancelling, voor de PX5 en 7 moet je wat verder in de specs duiken.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.