Recensie

B&W DB4S actieve subwoofer

Kracht en controle

Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2018

Een sub is veel meer dan alleen maar een effecten-doos voor de lage tonen bij een film of een slimme methode om te compenseren voor het ontbrekende laag van een satelliet luidspreker. Een echte sub laat dingen horen waarvan je niet wist dat ze er waren.

Velen zien subwoofers alleen maar als een luidspreker voor in een surround set-up om geluidseffecten van een explosie ook voelbaar te maken. Anderen beschouwen een subwoofer als een slimme manier om het beperkte laag van een kleine satelliet luidspreker wat op te krikken. Beide gevallen zijn op zich juist alhoewel er in beide gevallen eigenlijk sprake is van een extra woofer en niet een van een echte subwoofer. Een echte subwoofer produceert namelijk tonen waar zelfs grote fullrange vloerstaanders niet toe in staat zijn. De kracht van een goede sub is de mogelijkheid om het laag zodanig af te stemmen op de ruimte en de weergave van het hoofdsysteem dat je tonen gaat horen en voelen waarvan je niet eens wist dat ze in de opname zaten.
Ik ben zelf al jaren een fervent gebruiker van een sub die alleen in het allerdiepste laag aan het werk is. Een echte sub moet pas in die muzikale registers gaan werken waar mijn hoofdsysteem geen controle meer kan bieden. Mits goed op elkaar afgestemd kun je met een goede sub een geweldig geluidsbeeld creëren.
Juist voor deze toepassing ontwikkelde B&W ooit de PV1, de zeer herkenbare bolvormige sub met twee drivers. Op basis van de PV1 volgde vervolgens de DB1 die inmiddels weer is opgevolgd door de lijn die bestaat uit de DB1D, DB2D en DB3D. Al deze modellen maken gebruik van de laatste generatie Aerofoil drivers, een superkrachtige (1000W) Hypex versterker en een digitale preamp met dynamische EQ. Deze subs zijn geweldig maar mede door de dubbele driver techniek ook zeer prijzig (de prijzen liggen tussen de 2.500 en 4.500 euro).
B&W komt daarom nu met de DB4S, een actieve subwoofer met alle technieken die ook in de andere DB-subs zit maar nu met maar één driver (vandaar de S). Deze vereenvoudiging zorgt voor een prijskaartje dat weer een stuk aantrekkelijker is (€1.600).

DB4S opzet

De DB4S is net als zijn voorgangers nog steeds een sub om u tegen te zeggen. De zware 10 inch driver is gehuisvest in een zware, strak afgewerkte behuizing met een gewicht van 26 kilo schoon aan de haak. Met recht een sub om met verstand op te tillen. De afwerking is werkelijk subliem en in de doos bevinden zich verschillende rubbervoeten en spikes voor een optimale positionering. Een grill wordt standaard meegeleverd maar de woofer van deze sub zit zo mooi afgewerkt in de behuizing dat hij wat mij betreft best gezien mag worden.
Qua aansluitmogelijkheden heb je de keuze uit een stereo set symmetrische (XLR) of asymmetrische (Cinch) ingangen. Klassieke afregelknoppen en schakelaars zitten er niet op de subs uit de DB-serie. Een DB-sub bedien je met een app.