Recensie

Cabasse Pearl Keshi

Les Plus Petites Grand Boules

Door Michel van Meersbergen, HVT 4, april 2022

De strijd tussen Frankrijk en Engeland als het gaat om volkse mythen is eeuwenoud. Neem bijvoorbeeld de Arthursage. Het verhaal van Koning Arthur en de Ridders van Ronde Tafel is breed bekend, evenals de plek Avalon, waar Arthur een wederopstanding doormaakt en het zwaard Excalibur wordt gesmeed.


In het Bourgondisch deel van Frankrijk, aan de rand van de Morvan vinden we het plaatsje Avallon. Een zeer vroege bewaarplaats van een relikwie van Lazarus – die ook een wederopstanding doormaakte. En niet alleen dat. In de sage van Maria Magdalena was de omgeving van Avallon het eindpunt van een tocht, samen met Lazarus en Martha, op een stuurloos bootje, die begon in Egypte en via de Rhône noordwaarts ging. Ik zie parallellen…
Lokaal is men in Avallon overtuigd dat Avalon niet in Engeland ligt; dat het ‘perfide Albion’ deze unieke en goddelijke zegening heeft toegeëigend. Vanaf de zijlijn is het, met een wijntje op een terras, heerlijk zulke verhalen uit de mond van de blijkbaar plaatselijke amateurhistoricus te horen. Hoe komen we hemelsnaam op dit onderwerp terecht meneer van Meersbergen, dit is een audio magazine! Toen ik de houten kist van de Cabasse The Pearl Keshi 2.1 opende was mijn eerste reactie: Zwerkbal? Harry Potter? ‘Arri Pottez? Een Frankisch eerherstel? U begrijpt, ik vond de aanpak van Cabasse gewoon erg leuk en dat bracht direct het gedachtensprongetje dat u zojuist heeft gelezen. Al moet ik melden dat ik geen woord heb verzonnen van de aangehaalde ‘strijd’ tussen Avalon en Avallon! Gaan we over naar de orde van de dag: de Cabasse The Pearl Keshi 2.1.

Voor de benaming van ‘The Pearl’-serie heeft Cabasse zich daadwerkelijk door alles ‘parel’ laten inspireren. Het topmodel – maar niet binnen de The Pearl-serie – heet Pellegrina, de beroemdste parel op deze planeet. Het grootste model binnen de serie, de Akoya is vernoemd naar de meest klassieke zoutwaterparels die in juwelen wordt gebruikt. ‘The Pearl’, het ‘midden’ van de serie… dat laat zich wel raden. Tot slotte de ‘Keshi’. Een brede aanduiding van verschillende parels, zowel zout- als zoetwater, wild of gekweekt, maar met als gemeenschappelijk kenmerk dat de parel zich niet rond een kern heeft gevormd. Laten we Keshi in de context van Cabasse en deze review maar duiden als ‘spontaan’.

The Pearl Keshi 2.1

De Keshi is net zo opvallend als discreet. Een actief systeem bestaande uit twee satellietjes, 8 cm rond (8 x 8 x 10 cm inclusief voet) en een subwoofer (24 x 22 x 27 cm inclusief voet). Twee sinaasappels en een voetbal. Nu kan ik mij prima voorstellen dat er, zeker in het perspectief van HVT en hifi in het algemeen, vraagtekens rijzen bij het zien van iets dergelijks als de Keshi. De gemiddelde prestaties van dit soort systemen zijn doorgaans teleurstellend – en dan druk ik mij nog netjes uit. Mijn lieve oude moedertje heeft iets dergelijks van het merk waarmee je niet precies in het midden hoeft te zitten en dat is qua weergave ronduit schandalig. Wat betreft de rest overigens ook.
Terug naar de Keshi. Zoals eerder geschreven is het geheel in een houten kist verpakt en wanneer je die opent is een vergelijking met Zwerkbal uit Harry Potter snel gemaakt. De subwoofer in het midden, de twee satellieten links- en rechtsboven, het netsnoer en verdere accessoires zoals afstandsbediening links- en rechtsonder. Voor wie denkt dat een dergelijk verpakken waarschijnlijk leidt naar een zoveelste ‘much ado about nothing’, even wat specs: De behuizing van de subwoofer bevat een drietal versterkers: 2x 300 Watt (600 Watt piek) voor de satellietjes en 1x 450 Watt (900 Watt piek) voor de 17cm bass-unit die volgens het HELD-principe (dus met dubbele spoel en air gap voor zeer ruime onderhang) is gebouwd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS