Recensie

Cabasse Pearl streaming speaker

Sacre Boule!

Door Michel van Meersbergen, HVT 2, februari 2022

Op 20 februari 1909 plaatste de Franse krant Figaro het Futuristisch Manifest van omni-kunstenaar Filippo Marinetti. Ik stel mij voor dat het grote publiek er schande van sprak en bijna barricaden begonnen op te werpen om deze aanval op goede zeden af te slaan. Maar tegelijkertijd was er wellicht ook een bepaald, misschien meer welgesteld, deel van de bevolking dat dit manifest innig omhelsde om zich eens lekker tegen die kleinburgerlijke moraal af te zetten. Op persoonlijke titel zie ik deze tegenstelling nog steeds in het huidige ‘Franse’. Traditioneel en emotioneel aan de ene kant, aan de andere kant weer vooruitstrevend en rationeel. Het levert interessante contrasten en kruisbestuivingen op. Oók voor ons als audioliefhebbers.


‘Créateur de haut-parleurs’ Cabasse is wat mij betreft één van die kruisbestuivingen waar emotie en ratio elkaar ontmoeten. Soms meer hangend naar het traditionele, vaak meer hangend naar het vooruitstrevende. En dat al sinds 1950, het jaar dat Georges Cabasse z’n bedrijf opende. Door de jaren heen heeft hij tal van innovatieve ontwerpen op de markt weten te zetten. Eén daarvan is in het perspectief van deze review belangrijk: de TC21 unit, een coaxiale 3-weg unit in de gedaante van een bol en gebruik makend van het door Cabasse ontwikkelde SCS (Spatially Coherent System) principe dat voor een zeer breed afstraalgedrag van de unit zorgt. De TC21 unit zag het daglicht met z’n toepassing in de Atlantis. Hoewel geïntroduceerd in 1992 geldt de Atlantis voor mij nog steeds als één van de ‘outrageous’ luidspreker-ontwerpen die dan ook nog eens alléén maar uit Frankrijk kunnen komen. Vanuit de Atlantis zijn vele afgeleide modellen ontwikkeld zoals de Adriatis en de bekende Baltic-serie. De oplettende lezer is het opgevallen: Cabasse gebruikt doorgaans een maritiem thema voor het benoemen van haar modellen. Sinds de TC21 is Cabasse voor alle coaxiale units de bolvorm blijven gebruiken. Werd Cabasse in 2006 aan Canon Europe verkocht, al in 2014 werd Cabasse weer overgenomen door AwoX, een bedrijf dat vooral slimme huishoudelijke technologie ontwikkelt. Onder leiding van AwoX lanceerde Cabasse haar eerste draadloze luidsprekers, waaronder het ‘objet d’amour’ van deze review: de Pearl. In naam en vorm ‘tout’ Cabasse!

Pearl

Gelanceerd in 2018 is de Pearl de eerste ‘connected’ uit de stal van Cabasse, maar als we de Pearl daadwerkelijk zien is dat gegeven zo’n beetje het laatste dat eventueel opvallend zou kunnen zijn. Waar primair niet aan te ontkomen valt is het uiterlijk… klaar. Met een diameter van 32 cm is de Pearl niet uitgesproken groot, maar op één of andere manier weet hij wel te intimideren. Het uiterlijk van de Pearl kent eigenlijk vier zones. De eerste, het front, bevat een 13 cm coaxiale 2-weg unit. De tweede is feitelijk een koellichaam; hieronder zit een drietal versterkers. De derde bevat een 25 cm (sub)woofer en de vierde is het aansluitpaneel. Het geheel wordt optisch bij elkaar gehouden door een chromen, dubbele ring.
Laten we eerst eens naar de drivers kijken. De 13cm unit is opgebouwd uit ‘medium carbon’ met een neodymium magneet. De woofer is opgebouwd met de door Cabasse ontwikkelde HELD-technologie. Hierbij heeft de motor een dubbele spoel en air gap, waarmee een forse ‘onderhang’ kan worden gecreëerd. De uitslag van deze unit is dan ook 30 mm(!) waardoor, verklap ik alvast, een heel serieus laag wordt verkregen. Gezamenlijk bieden de units een frequentieweergave van 14Hz tot 27kHz en omdat ze perfect op elkaar gelijnd staan mogen we spreken van een tri-axiaal ontwerp en daarmee stiekem van een 3-weg puntbron.
De drie versterkers leveren respectievelijk 300W aan de tweeter, 300W aan de middentoner en 1000W aan de woofer. Dit geeft de Pearl, in stereo-configuratie, het vermogen om maximaal 124dB geluidsdruk te leveren. Dit kan zomaar een burenruzie opleveren die de landelijke dagbladen gaat halen. Aansluiten gaat via WiFi, Ethernet, Optisch S/PDIF, Stereo RCA en USB. Alle bekende audioformaten kunnen worden afgespeeld op maximaal 24-bit/192kHz. AirPlay en AirPlay 2 behoren tot de bedieningsmogelijkheden, evenals Google Home. Jawel: spraakbesturing!

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS