Recensie

Cambridge Audio Alva TT draaitafel

Draaitafel met draadloze twist

Door Marnix Bosman, HVT 7/8, juli/augustus 2020

De Alva TT is niet de eerste draaitafel van Cambridge audio maar wel de eerste die in eigen beheer is gebouwd. De Audio Alva TT maakt bovendien bekabeling overbodig.


Mijn eerste kennismaking met Cambridge Audio was de CD1 CDspeler, een revolutionaire CD-speler waarmee het merk internationale faam verwierf. De historie van Cambridge gaat echter terug naar 1968 toen de P40 versterker werd uitbracht. Dat was de tijd dat vinyl nog hét medium was voor het weergeven van muziek en ondanks de lange historie van het merk heeft Cambridge in al die jaren slechts één keer eerder een draaitafel gelanceerd en feitelijk was dat geen echte Cambridge maar een rebadge model van Project. De Alva TT is de eerste echte Cambridge die net als de eerste CD-speler van het merk ook anders is dan alle andere in dit prijssegment.

De Alva TT

De naam van de eerste, echte Cambridge draaitafel is ontleend aan de tweede naam van de uitvinder die aan de basis staat van de vinyl plaat, Thomas Alva Edison. De Alva TT is een direct-drive draaitafel en wordt in eigen beheer gefabriceerd. De draaitafel wordt standaard geleverd met een aluminium toonarm en een high-output MC-element. De toonarm is feitelijk de RB220 van toonarmspecialist Rega. Naar de herkomst van het MC-element moeten we helaas gissen want daarover doet Cambridge audio geen uitspraken. Ik denk niet dat zij dit element helemaal in eigen beheer fabriceren en dat ze daarvoor de expertise van een specialist hebben ingeroepen. Er doen geruchten de ronde dat er Japanners achter dit MC-element zitten, maar voorlopig moet ik het antwoord op deze vraag helaas schuldig blijven. De Alva TT is voorzien van een ingebouwde MC-voorversterker met RIAA correctie. De ingebouwde phono preamp is gebaseerd op het ontwerp van de losse Alva Duo MCvoorversterker die internationaal goede kritieken heeft ontvangen. Deze preamp kun je niet uitschakelen, dus de Alva TT levert altijd een standaard lijnsignaal aan de uitgang. Naast de lijnuitgang is er ook een draadloze weg om het signaal naar je weergevers te transporteren. De Alva TT is namelijk voorzien van Bluetooth en vooral deze feature verwacht je niet binnen deze prijsklasse.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS