Recensie

Cambridge Audio DacMagic 200M

Magisch

Door Bert Oling, HVT 4, april 2022

Een van mijn eerste digitale buitenboordmonitor ofwel DAC achter mijn Philip CDD882 cd-loopwerk was de Cambridge DACMagic-1, als vervanger van mijn Arcam BlackBox DAC. Een Engelse collega had mij de tip gegeven en een test in de HifiChoice deed de rest. Via wat omwegen kwam het apparaat bij mij op de bank en in mijn toenmalige hoofdset. Het was een ontwerp van ons aller John Westlake en had een paar bijzondere eigenschappen.


De gebruikte DAC chips waren de befaamde TDA1305 – bitstream/multibit – in een dubbel mono configuratie waarbij er, heel bijzonder voor die tijd, sprake was van echte gebalanceerde uitgangen. Na vele jaren en vele nazaten in de Cambridge Audio stal zijn we aangeland bij de Cambridge Audio DacMagic 200M, hier ter test. Er is natuurlijk technologisch heel veel gebeurd in het digitale vlak – betere prestaties, meer ingangen waaronder USB en Bluetooth – maar de link met de aloude DACmagic-1 is wel degelijk terug te vinden in het gebruik van twee DAC chips, de ESS Sabre ES9028Q, in een gebalanceerde opzet.

Hub en draadloos

Wat is het uiterlijk van apparatuur er toch op vooruitgegaan sinds die eerste DACmagic-1 van midden jaren 90. De DacMagic 200M zit in een uitstekend afgewerkte behuizing die 215x52x191mm meet en 1,2 kg weegt. Een stevig aluminium zilveren front, een massieve volume/functieknop, een goed afschermende kast en een achterkant met degelijk gemonteerde aansluitingen, we komen het, zeker in deze prijsklasse, wel anders tegen.
Op het front zien we een verlichte aan/uit-knop, links van de volumeregelaar zit de functiekop om de vier ingangen te bedienen, rechts een knop om de vier digitale filterinstellingen te bedienen. Alles wat je doet wordt aangeven met led-jes evenals de indicaties voor samplerate, DSD, en MQA. Simpel maar doeltreffend. Een 6,3 mm hoofdtelefoonaansluiting die aangestuurd wordt door een potente zelfstandige interne hoofdtelefoonversterker completeert het front.
De aansluitkant is eveneens overzichtelijk: een 12Volts voedingsaansluiting – een goed 12Volt/2A SMPS-netstekkerdeel wordt meegeleverd. Ernaast zit een aansluiting voor de Bluetooth antenne. Zoals een moderne DAC betaamt, kan een USB 2.0 aansluiting voor verbinding met een computer of netwerkbrug niet ontbreken. Heel mooi is de voorziening om de aarde te ontkoppelen – groundlift. Sommige USB-connecties willen nog wel eens een brom opleveren door onverwachte aardlussen.
r zijn twee digitale ingangen. Elke ingang heeft de mogelijkheid om te kiezen uit coaxiaal S/PDIF cinch of optisch TOSLink, elk met hun specifieke eigenschappen. De uitgangssectie is vertegenwoordigd door twee XLR-uitgangen en een set cinch connectoren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS