Evolutie
Door Bert Oling, HVT 6, juni 2021
Echte revoluties heeft de audiowereld maar heel beperkt gekend. De komst van de radio, de platenspeler en natuurlijk de cd en streaming audio mag je revoluties noemen. Maar daartussen zijn er natuurlijk veel meer evolutionaire ontwikkelingen geweest, waar we, muziek genietend, nog elke dag van profiteren. Cambridge Audio heeft in die evolutionaire ontwikkelingen een heel eigen rol gespeeld, in de 70er jaren als één van de eerste bedrijven die versterkers op de markt bracht met een slimline uiterlijk. Oudere audioliefhebbers herinneren zich nog wel de befaamde Cambridge P70X en P140X versterkers. De EVO serie is het beste bewijs van de huidige evolutionaire geest die bij Cambridge leeft.
Hoofdredacteur Ernst Neve heeft in zekere zin al behoorlijk wat EVO gras voor mijn voeten weggemaaid. In het vorige HVT nummer heeft hij de ins en outs van de Cambridge Audio EVO serie uitvoerig behandeld. Zijn opsomming van alle faciliteiten van de Cambridge EVO serie geeft mij de gelegenheid om me te beperken tot de echt bijzonder aspecten van de EVO150. De EVO75 zal hoogstwaarschijnlijk ook nog wel eens een keer aan de beurt komen. Deze onderscheidt zich van de EVO150 in vermogen en aansluitfaciliteiten.
De StreamMagic App
Als we van Buiten naar Binnen gaan, kijken we natuurlijk als eerste naar de wel zeer multifunctionele StreamMagic App. Ooit begonnen als een heel sobere App, is die samen met de interne Stream Magic hardware geëvolueerd tot een zeer complete bedieningsoplossing voor zowel een iOS als Android platform. Natuurlijk kun je de EVO met beperkte faciliteiten ook via een bijgeleverde afstandsbediening bedienen. Mocht je die ook verstommeld hebben in de papierbak dan helpen de knoppen op het front je uit de brand.
De buitenkant
De kast meet 32x9x35 cm en weegt 5,3 kg schoon aan de haak. Gezien de prestaties en de mogelijkheden hadden we dit zo’n 10 jaar geleden niet durven dromen… evolutie. Het front is smaakvol sober met een ruim kleuren display (zonder aanraakfunctie). Naast het front zit een aantal kleine drukknoppen voor diverse functies. Het front wordt aan de rechterkant beheerst door een grote draaiknop die uit 2 delen bestaat. Het achterste deel is een functiedraaischakelaar, het voorste deel de volumeregelaar. Op zich werkt die functieschakelaar heel mooi en simpel. Er aan draaiend zie je alle ingangsfuncties in het display voorbijkomen. Heb je die functies in het installatiemenu geïnstalleerd en heb je de gewenste functie gekozen dan hoef je verder niets te doen.
Er is dan muziek
De zijkanten vragen ook even wat aandacht, want u kunt als klant kiezen uit 2 soorten zijkanten: houtkleur of een mooi gesculptuurde zwarte oplossing, die keurig wordt bijgeleverd. Ze worden via magneten aan het chassis geklikt. Naast de draairegelaar zit nog een 3,5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon, die via de diverse opties in het uitgangsmenu kan worden ingeschakeld.
De achterkant is voor de aansluitingen. Natuurlijk een IEC netaansluiting, waarbij de EVO wordt ingeschakeld via de aan-uit/standby/knop op het front en de vergelijkbare knoppen op de afstandsbediening en de App.
We zien verder een dubbele set luidsprekeraansluitingen (A en B) en een breed scala aan digitale en analoge in- en uitgangen. Opvallend is de gebalanceerde XLR ingang waardoor uw mooie Cambridge SACD speler optimaal gebruikt kan worden. Natuurlijk mogen we de phono-ingang niet vergeten, die technisch verwant is aan de betere losse Cambridge phonovoorversterkers. Voor bi-amping is er een voorversterkeruitgang. De bovenrij van de aansluitingen laat een 3,5mm aansluiting voor een cd-loopwerk zien. In de loop van het jaar zal aan de EVO serie een cd-loopwerk worden toegevoegd dat via deze aansluiting bediend kan worden (o.a. via de knoppen op het front). We zien verder twee USB poorten. Een voor de verbinding met een laptop, computer of netwerkadapter. De andere om een externe harde schijf aan te sluiten.
Heel slim en goed doordacht is het schakelaartje, waarmee je kunt kiezen uit diverse aardingsmogelijkheden. Zeker in gecompliceerde sets waar veel digitale apparaten zijn aangesloten is het verstandig om met één van de drie standen op zoek te gaan naar minimale brom, veroorzaakt door eventuele aardlussen.
Een mooie toevoeging is de HDMI-ARC poort. Menig audioset is tegenwoordig niet meer los te zien van een grote (smart)TV. Deze zijn zonder uitzondering voorzien van een HDMI met een audio retour functie. Dus op het moment dat de TV ingaat, schakelt de EVO automatisch over naar het geluidskanaal van de TV: scheelt weer een hoop gezoek naar de afstandsbediening of de iPad, want voor het volume gebruik je dan de volumeregeling van de TV afstandsbediening.
Naast een RJ45 ethernetaansluiting is er nog een RS232 connector waarmee de EVO onderdeel kan worden van een Home Automation systeem. De draadloze functies – Bluetooth, Google ChromeCast, Airplay en Wifi – en de bijbehorende antennes zijn keurig weggewerkt in de kast. Dus geen losse uitstekende antennes. Bijna vanzelfsprekend is de EVO150 Roon Ready, maar is ook in een DNLA toepassing als Volumio en Audirvana heel goed te bedienen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS