Recensie

Chord Electronics Qutest

Alone together…

Door Michel van Meersbergen, HVT 6, juni 2020

Het lijkt erop dat tegenwoordig iedere audiocomponent multifunctioneel moet zijn. DAC, Pre, Headphone en wat niet meer. ‘Kopje espresso erbij?’ om maar eens te parafraseren. De keuze van Chord Electronics om met de Qutest een desktop DAC te ontwikkelen die functioneel alléén maar een DAC is, tja… is dat moedig? Slim? Ironisch? Nostalgisch?


Eén van de eerste reviews van mijn hand in de HVT ging over de Hegel Mohican. Ik moest toen even naar de zolder klimmen om wat cd’s bij elkaar te scharrelen. Het deed mij toen denken aan het moment dat vinyl voorzichtig hier ten huize de kop opstak; toen moest ik ook even op zolder zoeken. Met het installeren van de Qutest kwam het besef dat ik dit keer niet hoefde na te denken over welke koptelefoon voor deze test de meest geschikte zou kunnen zijn, dat het eigenlijk niet verder ging dan het aansluiten op de voeding en een USB-kabeltje prikken. Wat heerlijk overzichtelijk en langzaam daalde het gevoel in dat het best wel lekker is weer eens met een ‘stand-alone’ van doen te hebben. Een soort van ‘pre-neo-nostalgie’ en welbeschouwd gebaseerd op geen enkele grond. Ik weet zeker dat u ook weleens van die momenten ervaart. Chord Electronics weet je gelukkig weer snel terug op aarde te brengen met een klein aantal instellingen die je moet afwerken voordat je de Qutest in optimaal werkende toestand krijgt.

The Nitty Gritty

Laten we als eerste eens wat gegevens van de Qutest bekijken. Het kastje meet slechts 16 x 4,5 x 8,8 cm en is volledig cnc-gefreesd uit aluminium. Het gewicht van 770 gram valt direct op, de Qutest voelt als een baksteen in je handen. Qua vorm is het ontegenzeggelijk Chord Electronics; dus met het bekende kijkglas dat een blik op de ‘ingewanden’ biedt. Daar zien we een andere bekende toepassing, namelijk die van een FPGA-processor die door Chord Electronics zelf als DAC is geprogrammeerd. Zo zijn 49.152 filtertaps beschikbaar gekomen waardoor een ruime mogelijkheid tot eventueel corrigeren van het signaal wordt gerealiseerd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS