Recensie

Chord GroundARAY & PowerHAUS

Holding your ground

Door Michel van Meersbergen, HVT 6, juni 2022

Het is allemaal wat. Eerst het gevecht met de nadelige invloed van de magnetrons op het stroomnet. Toen de zendmasten, mobieltjes en de WiFi-stations. Het werd allemaal min of meer afgevangen met, in een gunstig geval, een meer filterende werking van een van de voedingen en een betere afscherming van behuizing en kabels. Nu hebben we weer te maken met een noodzakelijke vergroening van onze energiebehoefte. Geschakelde voedingen, zonnepanelen – vooral de omvormers daarvan. En als je pech hebt een datacenter in de omgeving die het eten diepzwart van het roet kan maken.


Het stroomnet ligt ernstig onder vuur. Qua capaciteit in perspectief van het totale stroomverbruik, qua vervuiling in perspectief van ons: audio- en muziekliefhebbers. Want het kan onrustig zijn op het stroomnet en dat gegeven is, helaas, akelig goed hoorbaar. Eenieder onder ons zal het herkennen: die ene dag klonk het hemels, de dag erna – zelfde muziek, zelfde weer en windrichting – de wanhopige vraag waarvan je ook alweer precies zo van opgewonden raakte. Eigenlijk alleen maar bagger uit de luidsprekers. Met een audiomaatje van boven het Noordzeekanaal (ondergetekende woont er een kilometer of 8 onder) kan ik redelijk goed bijhouden of er op een ander stroomnet is geschakeld: “Klinkt het bij jou ook al zo k*t? – Ja man, ik weet er alles van… hopeloos weer!”

Het zal duidelijk zijn dat, wanneer muziekweergave op een bovengemiddeld niveau wordt beleefd, een goede verzorging van het huiselijke stroomnet noodzakelijk is. Dat kan op vele manieren: netkabels, stekkerblokken, netfilters, zekeringen, schakelautomaten in de meterkast, tuning chips om nog maar te zwijgen over de nodige accessoires tegen electrosmog. Van sommige is het duidelijk hoe ze werken – en dát ze werken, van sommige anderen is het compleet raadsel – en moet ik, soms met een vorm van tegenzin, bekennen dat ze óók hun invloed uitoefenen. Let goed op deze zinsnede: ‘hun invloed uitoefenen’. Een paar woordjes die heel belangrijk zijn. Deze invloed, een verandering dus, hoeft niet persé een verbetering in te houden. Zo ben ik persoonlijk geen grote liefhebber van power conditioners. Te vaak hebben deze een een grote invloed op de bandbreedte van het uiteindelijke signaal en gaat er belangrijke informatie verloren. Hoewel ik ook weer situaties heb beluisterd waarbij een conditioner wonderen verrichtte. Waarbij een passief HF-filter in een set echt lekker uitpakte en in mijn set juist weer storingen introduceerde. Waarbij een stekkerblok in mijn set kon schitteren en in een andere set nogal doods uit de verf kwam – om het maar eens netjes te zeggen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS