Kleine Charmeur
Door Sander van der Heide, HVT 1, januari 2023
De Chord Mojo zette in 2015 de markt voor portable hifi aardig op zijn kop en wist meteen een maatstaf voor draagbare audiokwaliteit neer te zetten. Ondertussen hebben een paar andere merken deze kwaliteit geëvenaard. Neemt Chord met de Mojo 2 weer een nieuwe voorsprong?
De Chord Mojo is een draagbare dac met hoofdtelefoonversterker die bijzonder goed te koppelen is aan een smartphone, maar ook prima in een hifi-setup is te gebruiken. Vandaar de naam Mojo, wat staat voor Mobile Joy, In aantrekkingskracht, oftewel mojo, is met versie 2 eigenlijk niet veel veranderd. En toch, bij het openen, aanraken en bekijken van de Mojo 2, had ik gelijk als eerste reactie “deze wil ik hebben”, al voordat ik ernaar geluisterd had, net zoals bij de eerste. De heb-factor is groot. (Spoiler alert: ik heb hem uiteindelijk, natuurlijk na beluistering, daadwerkelijk ook gekocht. Ik was niet opgewassen tegen zijn magie).
Om het in perspectief te plaatsen, de laatste tijd heb ik weer aardig wat nieuwe draagbare dac’s, hoofdtelefoonversterkers en kleine audio interfaces mogen beluisteren. Maar weinig konden mij echt bekoren, zowel klankmatig als ook de bouwkwaliteit. Vaak lijkt het toch een beetje een sluitpost te zijn, de kast. De printplaat, met alle schakelingen en dsp-chips, is de basis en daaromheen wordt een aluminium kastje gebouwd. Al dan niet met of zonder display. Ik moet eerlijk toegeven, de iFi xDSD Gryphon vond ik er heel sjiek uitzien met zijn rondingen en zijn duidelijke display. Klankmatig werd ik er niet heel enthousiast van en voor een dergelijke prijs, had ik er iets meer verwacht.
Nu we het over verwachtingen en prijs hebben, die lagen bij mij voor de Chord Mojo 2 misschien wel hoger dan bij de rest. De Mojo 1 vond ik met een prijs rond de 500 euro al iets te, maar ondertussen raak je er bij de Chord wel een beetje aan gewend. Het is goed, maar niet goedkoop. Dat is heel wat anders dan ‘te duur’. Voor iets van kwaliteit van een merk met een bepaalde reputatie en dan ook nog eens met een uitstraling die daarbij past, betaal ik graag wat meer. Zo kijk ik er met computers ook tegenaan en ben al ruim 30 jaar een echte Mac-fan.
De Chord Mojo 2 lijkt aardig op zijn voorganger. Wederom een zwart geanodiseerd massief aluminium kastje met holle inkepingen die prettig in de handpalm vallen. Even groot (8 x 6 x 2 cm), even zwaar (185 gram), zelfde aantal in-en uitgangen, alleen een toegevoegde doorzichtige menu-knop die een verschil met de Mojo 1 verraadt (afgezien van de 2 in de naam op de bovenkant). Verder is hij nagenoeg gelijk…aan de buitenkant. Op alle andere vlakken kan het verschil niet groter zijn.
In en Uit
Maar voor ik hierop inga, hoe ga je de Mojo in en wat komt eruit? De indeling hiervan is vrij overzichtelijk. Aan de ene korte zijde zitten alle ingangen, aan de andere, de uitgangen. Nou ja, uitgangen, hier kunnen we kort over zijn. Er zitten twee gekoppelde 3,5-mm jack-aansluitingen. Het idee in 2015 was om je muziek te kunnen delen, toen iedereen nog rondliep met bekabelde oordopjes en hoofdtelefoons. Dat idee is gebleven en in de praktijk zal je er weinig gebruik van maken. Je zult namelijk twee hoofdtelefoons met dezelfde impedantie moeten gebruiken, aangezien ze niet onafhankelijk in volume regelbaar zijn. Persoonlijk ben ik wel blij met deze twee uitgangen, ze zijn ideaal om te gebruiken als je een film of serie op je iPad bekijkt. Een bluetooth hoofdtelefoon heeft altijd vertraging en het draadloos delen van audio is beperkt tot een paar merken en apparaten. Je zal bijvoorbeeld allebei AirPods Pro moeten hebben. Ik kon de allereerste Mojo er niet naast leggen, maar ik heb het idee dat de 3,5 mm-aansluitingen iets strakker en steviger zijn. Ze maken goed contact, ook als je een beetje heen en weer beweegt met de plug.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan