Recensie

Classé Delta Pre voorversterker

Ultieme balans

Door Christiaan Punter, HVT 2, februari 2021

In het HVT januarinummer kon u lezen over mijn positieve ervaringen met de Classé Delta Stereo eindversterker. De Delta Pre voorversterker was in dat verhaal afwezig omdat hij te kort voor de deadline geleverd werd. Inmiddels heb ik hem uitgebreid aan de tand kunnen voelen en zodoende kan ik u er bij dezen alsnog alles over vertellen.


De Classé Delta Pre is een stereo voorversterker en processor, ontworpen voor veeleisende muziekliefhebbers. In eerste instantie is het een zeer compleet uitgevoerde analoge pre-amp voorzien van zowel gebalanceerde als ongebalanceerde ingangen en met een uitvoerig regelbare MM/MC phono voorversterker aan boord. Het analoge signaal doorloopt daarbij uitsluitend een analoog pad, tenzij u anders kiest. Door het menu lopend wordt duidelijk waarom het zinvol kan zijn om de analoge signalen door de Delta Pre te laten digitaliseren. Zo zijn features als de klankregeling (Tilt, Bass/Treble), parametrische EQ, Mono en Bass Management pas beschikbaar als het signaal zich in het digitale domein bevindt.

Naast een zeer complete analoge voorversterker is de Delta Pre ook een kwalitatief zeer hoogwaardig Airplay, UPnP en Roon-Ready Streaming Endpoint (Network Renderer) en een wederom zeer compleet uitgeruste DAC. Naast de gebruikelijke S/PDIF (zowel optisch als elektrisch), AES/EBU en USB ingangen biedt de Pre optioneel zelfs 4K-compatibele HDMI in- en uitgangen.

Met behulp van het touch-display kunt u middels slechts enkele schermen eenvoudig alle functies van de Pre bedienen. In het menu zijn alle fysieke connectoren geheel vrij toewijsbaar aan zowel alle beschikbare ingangen als de virtuele knoppen op het display. Hierbij kunt u elke gewenste naam invoeren en zijn niet-gebruikte ingangen ook te verbergen om er zodoende sneller doorheen te kunnen lopen. Bij het gebruik van het display valt op dat het hier geen modern OLED type betreft. Dat is overigens een zeer bewuste keuze van Classé. Men wil uitsluitend materialen toepassen met een bewezen staat van dienst. Bij elk Classé product is de insteek dat het zo lang mogelijk probleemloos moet werken en dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuigen. Ook de keuze voor standaard LCD (in dit geval een zeer robuust type uit de auto industrie) boven OLED vind ik een slimme zet. OLED schermen branden op termijn altijd in en met name bij statische informatie zoals hoog-contrast witte tekst op een zwarte achtergrond gaat dat echt enorm snel. Dit is waarom ik bij mijn CH Precision componenten de schermen altijd uit heb staan en dan schiet je als fabrikant wat mij betreft toch je doel voorbij. Wat ik wel jammer vind is dat Classé voor wat betreft het touch-systeem voor een relatief log reagerend resistief type heeft gekozen. Een capacitief scherm (zoals gebruikt in telefoons) was in deze prijsklasse mooier geweest.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS