Perfectie om bij weg te dromen
Door Christiaan Punter, HVT 1, januari 2021
Opgericht in 1980 werd het Canadese audiobedrijf Classé in 2001 onderdeel van de Bowers & Wilkins Group. In 2016 werd B&W overgenomen door EVA Automation en een jaar later beëindigde de nieuwe eigenaar alle Classé activiteiten in Montreal. Even leek het einde oefening voor het merk totdat Sound United als de verlosser in beeld kwam en de activiteiten van Classé werden hervat onder leiding van Dave Nauber.
Al voor de overname was Classé begonnen aan de ontwikkeling van de derde generatie Delta-producten en na de Sound United overname werd de ontwikkeling voortgezet. De productie werd toen wel verplaatst van de B&W fabriek in China naar de Shirakawa Audio Works fabriek, ongeveer 210 kilometer ten noorden van Tokio in Japan, waar de duurdere Denon- en
Marantz-producten worden gemaakt.
De derde generatie Delta productlijn omvat de STEREO versterker, MONO versterkers en de PRE voorversterker met ingebouwde DAC en streamer, qua concept gebaseerd op de CP-800. De PRE was gepland onderdeel van deze recensie te zijn maar kon helaas niet op tijd worden geleverd. Vandaar dat ik nu alleen de STEREO eindversterker zal bespreken. In een volgende editie zal ik de mogelijkheden van de PRE uiteenzetten en zijn prestaties beschrijven, uiteraard ook in combinatie met de STEREO eindversterker.
Hoewel de gebogen vorm en de maatvoering is behouden, is de nieuwe lijn nu vormgegeven in een stijlvolle grijstint met zwarte accenten. Naast de fraaie VU meters (die het gemiddelde wattage laten zien) zit de opening van wat Classé de ICTunnel noemt. Dit betreft een soort vierdubbel gevouwen koellichaam waarop alle transistoren bevestigd zitten en waardoor met behulp van een ventilator een luchtstroom wordt geblazen. De ventilator heeft een sensing circuit en draait precies zo snel als nodig is om de temperatuur intern constant te houden. Zolang er muziek speelt, hoor je hem niet. Maar in een stille luisterruimte kun je vanaf de luisterpositie (3,5 meter) het bekende zacht ruisende geluid van een ventilator waarnemen. Maar dat is geenszins storend. Wat ik wel storend vind is het prrr prrr prrr geluid uit het lager van de ventilator dat doet denken aan het geluid van een wat oudere desktop computer. Het goede nieuws is dat de ventilator na het eerste uur spelen weliswaar wat sneller gaat draaien (waardoor alleen het windgeruis nog wat toeneemt maar het knorrende geluid niet) en daarna blijft ie constant. Ook bij zeer luid spelen gaat hij niet sneller draaien.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS