Recensie

Clearaudio Concept Wood & Smart Power Supply

Conceptueel muziek genieten

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Het is al weer even geleden dat in huize Oling een nieuwe draaitafel van Clearaudio aan een uitgebreide test werd onderworpen. De Clearaudio Emotion was in 2003 het onderwerp van een zoektocht naar een hoogwaardige draaitafel onder de 1.000 euro. In alle opzichten laat deze Clearaudio Concept zien dat de tijd en de ontwikkeling bij het bedrijf in het Duitse stadje Erlangen niet heeft stilgestaan.


Om met de deur in huis te vallen: elke draaitafel begint bij een goede basis – vrij naar de pizzabakker, de bodem – . Bij de Clearaudio Concept is de binnenkant van de voet een precies gefreesde MDF basis met voor de Wood types een gelaagde houten afwerking er omheen, die niet alleen een visuele taak heeft, maar ook moet dienen om microtrillingen tegen te gaan (de zwarte Concept draaitafels hebben een aluminium afwerking). De bovenkant en de onderkant van de basis zijn van zwart acryl. De ongeveer 7,5 kilo zware draaitafel – afmetingen 42 x 14 x 35cm – staat op drie gedempte stabiele en verstelbare voeten.

Wat is, een rondje techniek…

Clearaudio was een van de eerste merken die als middenlager een magnetisch oplossing toepaste met als groot voordeel dat het lagerpunt aan de onderkant wordt ontzien. Dat scheelt op de lange duur slijtage. Het verticale lager is goed opgebouwd en voorzien van voldoende smering – een reservevoorraadje wordt in een klein flesje meegeleverd. Clearaudio gebruikt ook in de Concept draaitafel een superstille, volledig van de basis ontkoppelde DC motor, die vanuit een eenvoudig doch adequaat stekkernetdeel wordt gevoed. Aan de achterkant van de plint vinden we een fijnregeling via kleine meerslags instelpotjes voor de toegepaste 33/45/78 toerentallen. Een stroboscoop of een app op je telefoon kan daarbij helpen. Het zware 30cm plateau van zwart POM materiaal, dat qua resonantie verwant is aan Vinylite, rust op het aluminium binnenplateau dat via een geslepen platte snaar wordt aangedreven. De Concept arm is afgeleid van de bekende Verify arm. Heel bijzonder is de magnetische lagering in zowel het horizontale als verticale vlak, waarbij twee tegengestelde magneetjes boven in de armophanging een wrijvingsvrije beweging van de arm mogelijk maken. Een staaldraad zorgt ervoor dat een en ander op zijn plaats blijft. Clearaudio gebruikt een rechte armbuis (239mm) met een minimalistische maar zeer stabiele kopconstructie. De naaldkrachtinstelling gebeurt via het contragewicht, de zijdruk kan geregeld worden, bij montage van een ander element, via een inbusschroef aan de onderkant van de armbasis. De fabrikant gaat ervan uit dat het Plug & Play karakter van de draaitafel met gemonteerd en afgeregeld element voor de meeste gebruikers afdoende is. Het Concept MC element is een klein juweeltje met een boron cantilever en een Fine line diamant. Ondanks de lage inwendige weerstand van 11 Ohm van de spoeltjes komt er voor een MC een behoorlijke uitgangsspanning uit mede dankzij de bekende symmetrische opbouw van de spoelen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS