Recensie

Cocktail Audio X50

Totale RIP, opslag- en afspeeloplossing

Door Marnix Bosman, HVT 2, februari 2017

Overstappen op streaming is meer dan alleen de aanschaf van een streaming speler. Voor een werkend systeem moet ook je CD verzameling zorgvuldig geript en opgeslagen worden op een server of NAS. De X50 van Cocktail Audio biedt al deze functionaliteit in één behuizing.

Leken en nieuwkomers in de wereld van streaming schrikken vaak zodra zij zich realiseren dat overstappen op streaming veel meer is dan alleen maar de aanschaf van een streaming speler. Maak je alleen gebruik van een streamingdienst dan is een streaming speler voldoende maar wil je ook je ‘oude’ CD verzameling kunnen beluisteren dan is een goede CD-drive met computer en rip-software absoluut noodzakelijk. Rippen kun je overlaten aan een extern bedrijf maar dan nog ben je er niet. Die geripte muziek moet je ergens opslaan. Dat kan op je gewone computer maar mooier en veiliger is een server omgeving zoals een NAS. Leg je dit hele verhaal uit aan een beginner dan merk ik dat menigeen terugdeinst want dit hele traject klinkt best ingewikkeld en voor een leek is dat feitelijk ook zo. Wat deze mensen zoeken, is een totaaloplossing. Één apparaat waar je al deze functionaliteit in één keer mee in huis haalt. De X50 van Cocktail Audio is zo’n totaaloplossing.

Wat is het?

De Cocktail Audio X50 is een muziek server, CD-ripper en netwerk streamer in één kast. Intern bevindt zich in feite een krachtige computer die helemaal is geoptimaliseerd voor audiotoepassingen. Het rekenkundige hart is een snelle 1GHz Dual-Core processor met een fikse dosis RAM geheugen. Daaraan kunnen twee harde schijven worden gekoppeld met een maximale capaciteit van 12TB (2 x 6TB). Je kunt zelf kiezen of je deze schijven in een RAID 1 (maximale veiligheid) of RAID 0 (maximale capaciteit) opstelling configureert. De harde schijven vul je via de ingebouwde rip-drive die snel en eenvoudig iedere geplaatste CD in het gewenste audioformaat en resolutie wegschrijft. De X50 voorziet iedere geripte track automatisch van de metadata. Via een webinterface kun je de inhoud van de muziekserver direct bekijken en indien gewenst de metadata direct aanpassen aan persoonlijke wensen. De CD-drive is uiteraard ook als gewone CD-speler te gebruiken. Je kunt de X50 gewoon opnemen in een netwerk en dus ook via die weg (bedraad of via WiFi) de interne harde schijven van meer muziek voorzien. De X50 is volledig digitaal en heeft geen DAC aan boord. Voor het weergeven van muziek moet je dus je eigen DAC aansluiten waarvoor de X50 verschillende uitgangen beschikbaar heeft. Via de netwerkaansluiting heb je ook toegang tot het internet en kun je dus internet radio beluisteren maar kun je ook contact maken met de mogelijkheden
van verschillende streaming diensten zoals Spotify Connect, Deezer, Qobuz en Tidal. Vlak voor het ter perse gaan van dit artikel kregen we nog te horen dat de X50 met de volgende software update “Roon Ready” wordt en als Roon endpoint gezien kan worden. Ik noem de X50 een volledig digitaal apparaat maar helemaal correct is dat niet. De X50 heeft namelijk gewoon een analoge FM tuner aan boord net zoals overigens ook een DAB+ tuner.