Recensie

Cocktail Audio XP45 Pro all-in-one

Een muzikaal stromend zwaargewicht

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2020

De producten van Cocktail Audio zijn bepaald geen nieuwkomers op de Nederlandse audiomarkt. Maar op de een of andere manier hebben ze niet de aandacht gekregen die ze verdienen. Dat ligt niet aan de Nederlandse importeur, ServiQ, want Henk Geurtsen en zijn mensen hebben er alles aan gedaan om de bijzondere kwaliteiten van de alles-in-één netwerkspelers van Cocktail Audio onder de aandacht van de in streaming audio geïnteresseerde muziekliefhebber en de detailhandel te brengen. Want dat Cocktail Audio geen newbee in de wereld van Streaming Audio bewijst alleen al het feit dat de fabrikant Novatron in 2013 een complete netwerkspeler op de markt bracht waarvan de hier geteste Cocktail Audio X45 Pro een nazaat van is.


De Post NL bode keek niet blij toen zij de looiige overdoos met daarin de officiële verpakking met inhoud van de X45Pro bij mij achter de deur schoof. Oeff, hoe krijg ik die boven! Maar een redder in de nood kwam even later koffie halen. Deze bonuszoon had er geen moeite mee om de doos van ongeveer 15 kg naar boven te tillen en mij te helpen met het uitpakken en installeren op de beoogde plek in het audiorack. Wat is dit, was zijn eerste vraag? Want hij is, zoals zijn generatie betaamd, een volstrekte leek als het om dit soort audiozaken gaat: oortjes op zijn mobiel zijn goed genoeg, hoewel…..In feite is hij als actief gitarist heel nieuwsgierig naar al die mooie spullen die hij regelmatig voor mij naar boven tilt. Intussen koffie gehaald, de rommel van de luisterbank verwijderd en de uitleg met voorbeelden kon beginnen.

Wat is de Cocktail Audio X45 pro?

Het is een Muziekserver – met eventueel in te bouwen harde schijf tot een capaciteit van 8 TB. Een netwerkspeler met DNLA/UpnP eigenschappen en daarnaast Roon Endpoint. Natuurlijk internetradio via Tune In. Een cd-speler, met cd-ripper, en cd -brandfaciliteiten ontbreekt niet. De ouderwetse FM stoomradio is aan boord evenals DAB+ radio. En last but not least: de X45Pro is een voorversterker, met niet alleen een volumevoorziening, maar ook de mogelijkheid om alle ingangen qua niveau aan te passen. Concreet, je kunt er een (eind)versterker op aansluiten en, gezien het bovenstaande, zo’n beetje alles wat een rechtgeaarde muzikale veelvraat zou wensen. En dat alles ook nog in één apparaat. Omdat ik van te voren de uitgebreide gebruiksaanwijzing had bestudeerd was het opstarten en instellen van de machine een fluitje van een cent. Dat instellen kan op drie manieren: op het apparaat zelf met de draaiknoppen en een viertal kleine knoppen. Even wennen maar het werkt heel intuïtief in samenwerking met het 7 inch kleurenfrontdisplay met een resolutie van 1024×600 pixels. De bijgeleverde afstandsbediening heeft nog veel meer knopjes en dan is het handig als je de gebruiksaanwijzing bij de hand hebt. Het meest plezierig werkt de recent opgewaardeerde App – MusicX NEO zowel voor Android als voor iOS, ook met Nederlandse tekst! Er is voor PC gebruik eveneens een webapplicatie. Kortom, voor bijna alle smaken in softwareland is er een oplossing.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS