Recensie

cocktailAudio HA500H

HA! Nu eens geen streamer, maar een heuse Hybride BT/USB/DAC/PRE AMP

Door Ernst Neve HVT 10, oktober 2019

Het is een hele mond vol, maar deze cocktailAudio HA500H heeft het echt allemaal in huis. Actief vanaf 2006 als producent van CD rippers/streamers onder de naam NovaFidelity en cocktailAudio werd mijn aandacht pas echt goed gegrepen door de X10. Een supercompact, all-in-one hi-res hifisysteem dat dienst deed als CD ripper, streamer, server, internetradio speler én versterker. We spreken omstreeks 2014 en er is de afgelopen jaren veel gebeurd daar bij die Koreaanse mannen van cocktailAudio


Wat er sowieso is gebeurd is de evolutie van de X10 naar de X14 en X35. Via de X35 rollen we gelijk naar de nieuwe vormfactor op volledige breedte, die terug te vinden is in de X45 en X50. Wat de apparaten gemeen hebben, is het kenmerkende LCD display, de CD rip-functie, interne opslag, de server-functie en de streaming-functie, al dan niet met een versterker aan boord. Behalve de HA500H. Opvallend is de afwezigheid van een CD sleuf, die duidt op de afwezigheid van de streaming-functie en interne opslag. Daartegenover staat dan wel weer dat je de HA500H kunt benaderen via Bluetooth (aptX-HD), dat een heuse hoofdtelefoonversterker is geïntegreerd en dat het voorversterkergedeelte over twee buizen kan beschikken. Kan, dus het hoeft niet. Dit hint al naar de audiofiele trekjes van de HA500H, de volledig discrete en gebalanceerde topologie bevestigt het alleen nog maar.

Alle MQA toeters en DSD bellen

Tot daar reikt mijn voorkennis over het merk en de modellen, ik kon dan ook niet wachten om de grote doos open te trekken en kennis te maken met dit kleine wonder der Koreaanse hifikunsten. Eerlijk is eerlijk, ondanks het ontbreken van enkele functies, is dit toch weer zo’n apparaat dat een brugfunctie kan hebben. Ik bedoel, normale mensen enthousiast maken voor hifi door ze te laten experimenteren met hun hoofdtelefoons en vooral de klankverschillen tussen gebalanceerd versus ongebalanceerd, digitale formaten, MQA, DSD en wat dies meer zij. Hoe mooi is dat? Streamen kan stiekem alsnog door de smartphone of de USB/DAC functie en een computer te gebruiken. Dat schoot in ieder geval allemaal door mijn hoofd bij het optillen van de HA500H en het bekijken van de achterzijde. Met net geen 7 kilo heb je een serieus stuk hifi in handen en de achterkant laat zien dat we een veelzijdig beest in huis hebben gehaald. Gebalanceerde en ongebalanceerde analoge in- en uitgangen, terwijl de digitale kant van de zaken worden gecoverd door een AES/EBU, TOSlink, S/PDIF/USB en een I2S poort. De Bluetooth antenne, twee trigger poorten en die voor de netstekker sluiten de aansluitgelederen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.