Recensie

cocktailAudio N25 netwerkspeler en DAC

Streaming cocktail aan features

Door Marnix Bosman, HVT 6, juni 2021

cocktailAudio heeft zich sinds de oprichting in 2003 volledig gericht op het toegankelijk maken van streaming audio. De nieuwe N25 streamer oogt
eenvoudig, maar zit boordevol mogelijkheden.


Het eerste product van cocktailAudio in 2006 was een CD-ripper en music server. Dit product was jarenlang kenmerkend voor de benadering van cocktailAudio. Het Koreaanse merk was een groot voorstander van een totaaloplossing, waardoor de gebruiker direct aan de slag kon. Door de komst en toegankelijkheid van streamingdiensten is de noodzaak van een eigen muziekbibliotheek op een server of NAS echter minder noodzakelijk geworden. Steeds meer mensen doen inmiddels hun NAS alweer de deur uit en luisteren alleen nog maar naar muziek via een streamingdienst. Dat heeft cocktailAudio natuurlijk ook gezien en de N25 streamer/DAC is daardoor een logische ontwikkeling.

Digitale I/O’s

De N25 is een streaming speler met ingebouwde DAC. Die DAC is er niet alleen voor de ingebouwde streamer, maar kan ook door externe apparatuur aangestuurd worden. De N25 heeft daarvoor coaxiale en optische S/PDIF ingangen en ook een USB input voor aansturing vanuit een MAC of PC. Wat de N25 echter bijzonder maakt is een HDMI input. Digitale uitgangen heeft de N25 uiteraard ook, zoals coaxiale en optische S/PDIF aansluitingen en wederom HDMI. Hierop wordt niet alleen audio maar ook de gebruikersinterface doorgegeven.
De N25 heeft 3 USB aansluitingen. Twee aansluitingen zijn bedoeld voor de connectie met externe harde schijven. De derde USB poort is bedoeld voor audio en kan gebruikt worden voor het aansturen van een USB DAC. Wederom een feature die je niet vaak ziet.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS