Recensie

Como Audio Musica

Musica Maestro!

Door Ernst Neve, HVT 01, januari 2019

In de HVT van maart van dit jaar had ik het genoegen Tom DeVesto te mogen interviewen bij Concerto Audio te Amsterdam. Een bijzonder innemend mens, gepokt en gemazeld door zijn decennialange ervaring in de hifi business. Vaststaat dat hij trends mijlenver van tevoren heeft zien aankomen en hij tracht dat vooral vast te houden. Ik moet bekennen dat het er alle schijn van heeft dat hem dat nog gaat lukken ook. Een man met visie, en met apparaten die de balans tussen gemak en kwaliteit opnieuw hebben weten te kalibreren.


Het begon voor Tom in een grijs verleden toen hij een mentor vond. Henri Klos. Het werd meer dan een mentor, het werden zakenpartners, vrienden. Samen hebben ze in ieder geval de tafelradio een nieuw leven ingeblazen met het merk Tivoli Audio. Uiteindelijk hebben de wegen van Tom en Tivoli zich gescheiden, en heeft hij zijn visie neergelegd in een geheel nieuw project dat de naam droeg van zijn lievelings-vakantiebestemming en tegenwoordig ook deeltijdwoonplaats, Como in Italië.

Door stervelingen te bevatten

Het eerste compacte wonderkind van Como Audio was de Solo. Als je ‘m ziet, begrijp je gelijk waar Tom’s wortels liggen. Hoe dan ook; nu liggen die op de markt van Como. Vers, en barstend van de smaak, net als zijn merk overigens. Want als je de line-up anno nu bekijkt, valt een aantal zaken gelijk op. Naast de duurzame afwerking van echt mooi hout, geeft het TFT display al enigszins aan dat deze compacte muzieksystemen meer in de mars hebben. De drie draai-/drukknoppen onder het display en de voorkeuzeknoppen erboven of naast, duiden op eenvoud. Eenmaal aan de achterzijde bekeken, weet je het zeker: connectiviteit. Tom’s visie is om het ingewikkelde te ontrafelen. Het digitale van nu in verbinding te brengen met het analoge van vroeger. In die zin lijkt hij op een sterrenkok die complexe gerechten reduceert naar enkele, voor de sterveling, te bevatten onderdelen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.