Recensie

Convert Technologies Plato

Een waterdicht concept

Door Christiaan Punter, HVT 7/8, juli/augustus 2017

Muziek servers zijn er tegenwoordig plenty en er is veel overlappende functionaliteit en ook veel kwaliteit. De Plato van Convert Technologies weet zich echter op een aantal belangrijke vlakken te onderscheiden. Zo is de Plato wel heel erg compleet. Het is namelijk een muziek server (bron), streamer (endpoint), ripper (analoog en digitaal) en voor- en eindversterker ineen.

Daarnaast wordt de Plato, in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de concurrerende producten volledig in eigen huis ontwikkeld en gebouwd en dat betreft zowel de hardware als de software. Hier geen standaard computer moederbord en geen Vortexbox/Squeezebox of soortgelijke standaard server/player software implementatie, maar compleet in-house ontwikkelde printplaten die ook nog eens in-house gemaakt worden. Het Operating Systeem (OS) is Android maar de Plato applicatie is wederom geheel in eigen huis ontwikkeld.
Ook bijzonder is dat (afhankelijk van het gekozen model) er een zeer hoogwaardige eindversterker is ingebouwd. Let wel: dit is geen bestaand klasse A, B of D OEM exemplaar, maar wederom een in eigen ontwikkeling bedacht en gemaakt product. De Plato versterker werkt met een moderne vorm van sliding bias (feed forward variable bias) zodat hij in klasse A speelt zonder meer stroom dan nodig te verbruiken en daardoor ook niet erg warm wordt. De warmte die hij ontwikkelt wordt heel efficiënt met een heatpipe systeem afgeleid naar de uit dikke metalen panelen bestaande behuizing, waardoor er geen zichtbare koelribben of sleuven nodig zijn.

Plato, the ripper

Wat deze server echter nog het meest bijzonder maakt is het feit dat hij niet alleen digitale muziek ript, maar ook analoge LP’s, waarbij hij er automatisch artwork (LP hoezen) en metadata (artiest/album/track etc) bijhaalt. En het mooiste hiervan is wel dat het gehele proces, inclusief systeemkeuze instellen (MM/MC), record level monitoren en bijstellen, capaciteit, weerstand, metadata editing en nog vele andere zaken, met de iOS of Android Tablet uit te voeren is. Om preciezer te zijn: alle functionaliteit die de Plato biedt is met de tablet te bedienen. En indien gewenst kan dit ook met meerdere tablets tegelijk, of via het touchscreen op het frontpaneel.
De Plato is overigens een multiroom systeem, waarbij niet alleen naar andere Plato apparaten gestreamd kan worden, maar ook naar standaard UPnP/DLNA apparaten. Interessant om te vermelden is dat de Plato ook naar de tablet kan streamen, waardoor een mobiel hoofdtelefoon systeem met volledige Plato bediening ontstaat. Uiteraard kan de Plato niet alleen van zijn eigen ingebouwde harde schijf afspelen, maar ook van een gekoppelde USB stick of -schijf, een NAS of een computer met een UPnP server programma.
Tot slot is de Plato niet alleen een muziek server, maar ook een video server en speler, waarbij hij wederom zowel materiaal van zijn ingebouwde harde schijf of gekoppelde USB schijven afspeelt als van compatibele UPnP/DLNA apparaten. Hierbij kan hij zelf als speler dienen via zijn HDMI uitgang, en/of streamen naar UPnP apparaten. De video functionaliteit zal misschien niet voor iedereen een belangrijk onderdeel zijn, voor mij in ieder geval niet, maar het maakt het toch al zeer complete pakket wel echt af.