Recensie

Cyrus XR series – Primeur

Cyrus neemt een reuzensprong

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2021

Cyrus Audio kent een lange geschiedenis met opvallende kenmerken, zoals een modulaire opzet, inclusief externe voeding, en de mogelijkheid apparatuur te updaten. Nieuw is de XR-serie, een compromisloze lijn waarmee het Britse merk kwalitatief een flinke stap hoger zet in het toch al riante aanbod. Centraal in dit verhaal staat de Pre-XR, de voorversterker van de serie, met DAC.


Een van de leuke aspecten van Cyrus is dat je de rijke, lange geschiedenis kunt toetsen aan eigen ervaring. Mijn eerste kennismaking dateert van 37 jaar geleden, toen huisgenoot Lucas van der Mee enthousiast liet horen dat zijn Cyrus-set mooier was gaan klinken door de aanschaf van de betere, externe voeding van het merk, een modulaire ‘update’. Keek aanvankelijk wat sceptisch, wat na het horen van de eerste tonen direct verdween. Dat Lucas serieus genomen moet worden was destijds al duidelijk, maar, naar later bleek, des te meer toen hij door niemand minder dan Bob Clearmountain van Wisseloord naar de fameuze Ocean Way studio’s In Los Angeles werd gehaald, om zijn carrière vanuit Beverly Hills voort te zetten bij Apogee, voor het ontwerpen van de mooiste DA-converters ooit. Zo’n jongen dus. Een andere enthousiaste Cyrus-gebruiker is basdijkbovenbuurman Hans van der Lubbe. Zijn Focal luidsprekers flankeren een complete Cyrus-set. Toen Vincent van Nimwegen van The Hifi Studio Number One, importeur van Cyrus, apparaten uit de XR-serie kwam brengen, loerde buurman Hans dan ook nieuwsgierig over de schouder mee: “Zeg John, ik denk dat ik straks maar even bij je aanklop”.

Stereo 200

De hele serie omvat zes nieuwe apparaten: twee geïntegreerde versterkers met DAC’s (i9-XR en i7-XR), het onderwerp van dit verhaal (Pre-XR voorversterker met DAC), twee CD-spelers (CDt-XR loopwerk en CDiXR, loopwerk plus DAC) en een eindversterker (PSU-XR). Vincent heeft twee modellen van de nieuwe lijn meegebracht; naast de Pre-XR ben ik verblijd met het CDt-XR loopwerk. Ter aanvulling is bij dit chique duo de Stereo 200 eindtrap gevoegd. Die ken ik nog, van de laatste grote Cyrus sessie voor HVT. Destijds stonden twee PR2 DAC’s in de schijnwerpers, één met en één zonder de geïntegreerde QXR update. Het vierde apparaat was de PSX-R2, een externe, separate voeding. De serie is zo nieuw dat er op het moment van testen en schrijven nog niets over is gepubliceerd, niet in de media, niet op de sites van zowel Cyrus als de importeur. Op foto’s en tekst staat een embargo tot 1 december. Het is vandaag 27 november. Bij de nagelnieuwe XR-serie staat de hogere kwaliteit centraal. Om ieder hobbeltje in de Spuistraat voor te zijn, ging trio Cyrus dan ook vergezeld van de nodige apparatuur van AudioQuest: vier stroomkabels, twee RCA interlinks, een S/PDIF digitaal kabeltje en het AudioQuest Niagara 1200 netspanningsfilter. Mijn twijfelachtige reputatie met betrekking tot aansluitingen en zo kennende, informeerde Vincent een paar dagen later voorzichtig beleefd of alles wel was gelukt. Natuurlijk doe je in zo’n geval alsof je neus bloedt, maar nu was ’t ook écht zo: kreeg het hele systeem in no time aan de praat. Geen enkel probleem.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS