Recensie

DALI EQUI met Oberon 7 C

Equi in Exquise, voorbode in Hifi?

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2022

Na de 5.1 surround-set, waarin het Equi systeem van DALI en de voor deze test beschikbare Oberon 7 C centraal hebben gestaan, is het nu de beurt aan de actieve vloerstaander om het stralend middelpunt te vormen van een stereo-luistersessie. ‘Draadloos’ en ‘actief’ zijn de sleutelwoorden. Voer voor discussie, vinden ook de oren. Tijd voor een scherpgeslepen sessie. Met een mok van DALI in de aanslag.


Dat laatste moet je letterlijk nemen. Rowan Cotter van DALI bracht met zijn één na laatste bezoek niet alleen een karrenvracht vol dozen mee, voor de op te zetten surround-sessie, maar ook twee koffiemokken, waarop het motto van de Deense luidsprekerfabrikant prijkt: ‘in admiration of music’. Sindsdien is de mok van DALI mijn trouwe metgezel om de ochtend door te komen. En omdat in dat dagdeel de oren het scherpst zijn, warm ik de handen ook aan het fraaie aardewerk vanuit de luie luisterstoel, sinds kort een heerlijke Charles Eames lounge-chair. Rowan heeft alles van de set weer opgehaald, behalve de twee luidsprekers en beide mokken. Vandaar dat de mantra van DALI mij aanstaart terwijl de schitterende pianosonates van Beethoven (opname van Alfred Brendel, een van de beste pianoproducties ooit, vindt ook onze Sander van der Heide) de oren bereiken middels de Oberon 7 C. ‘In admiration of music’ is natuurlijk niet aan dovemansoren gericht, zeker als er tussen die twee schelpen een muzikant is gemonteerd. Dus, de hamvraag, komt DALI haar motto ook waar bij de nieuwe Equi in stereo? Om hierop een adequaat antwoord te geven gaan we eerst wat dieper in op de vraag wat Equi precies inhoudt en welke rol de Oberon 7 C daarin speelt. Deels zijn beide aspecten al eerder ter sprake gekomen, ook in de review over de surround-set, maar het kan geen kwaad een en ander nogmaals toe te lichten, zeker omdat het gaat om betrekkelijk nieuwe verschijnselen in de hifi-wereld, die wellicht menigeen nog over de streep moeten trekken.

Alfabet

De betrekkelijk kersverse ‘Equi’ serie impliceert twee zaken. 1. Het systeem is volledig draadloos. 2. De luidsprekers zijn actief. Dat laatste betekent in dit verband dat alle luidsprekers in deze serie zijn uitgerust met een eindversterker. Die hoef je dus niet meer aan te schaffen. Het eerste staat in de audiofiele wereld bijna gelijk aan vloeken in de kerk, het tweede is, op zijn zachtst gezegd, even wennen. We zijn in onze (HVT)-kringen immers al zo lang gewend aan discussies over klasse A, AB, D (men volge het alfabet) versterkers die als separate kast al dan niet matchen met de aan te sluiten luidspreker(s). En dan hebben het nog niet eens gehad over buizenversterkers of gescheiden voor- en eindtrappen. Heb het al eerder te berde gebracht: bij studiomonitoren wordt het fenomeen al decennialang toegepast. Een passieve luidspreker zie je niet of nauwelijks nog in het studiowezen. ‘Even los van het praktische nut, leidt het fenomeen tot belangrijke auditieve voordelen waarop ik met het bespreken van de 7C graag wil terugkomen.’ Deze zin stond in mijn bespreking over de surround-set. Bij dezen. Discussies over (de lengte van) luidsprekerkabels, welke versterker al dan niet met een luidspreker weet te matchen: het zijn vragen die bij een actief systeem niet aan de orde zijn omdat ze intern al worden opgelost. De bekabeling is optimaal en tot een minimum (lees: lengte) beperkt. Alle componenten zijn perfect op elkaar afgestemd. In de studio is het fenomeen dus standaard, maar ook in de hifi-wereld rukt de actieve luidspreker langzaam maar zeker op. En denk nu niet dat dit beperkt blijft tot car-hifi en aanvullende kastjes op iPhone & Co. Met veel plezier gebruik ik nog steeds de actieve Dynaudio XEO2. En ‘onze’ Grimm LS1, over topklasse gesproken, is ‘active as hell’, zowel letterlijk als overdrachtelijk bedoeld. De LS1, een van de mooiste systemen die ik ken, is uitgerust met een digitale versterker. Hoe zit dat bij de DALI Equi?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS