Recensie

DALI Equi met Oberons in Surround

Draadloos Delight

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2022

’t Is alweer een poos geleden dat ik een surround-set van DALI mocht ontvangen, in combinatie met de NAD T778 AV Receiver. De aanleiding om het feest te herhalen is de lancering van de DALI EQUI, de nieuwe, draadloze en actieve serie van de Deense luidsprekerfabrikant. De DALI Oberon 7C uit deze reeks zal in een later stadium als stereo-set het stralend middelpunt vormen van een review, maar maakt voor dit verhaal deel uit van een surround-opstelling. Iedere component actief en draadloos: welkom in 2022.


Zal het maar bekennen. Ben wat terughoudend in het testen van een surround-set, zeker in de huiskamer. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste zie ik me niet als stralend (zittend, liggend, hangend), middelpunt tussen zoveel luidsprekers, in aanvulling op de stereoset die er al staat. Ten tweede ontgaat mij vaak het nut van een sub-woofer, zeker als er mijns inziens meer dan voldoende laag uit de reguliere luidspreker komt (in dit geval de Yamaha NS5000, maar veel vloerstaanders volstaan ook uitstekend in de laagste regionen). Verder ben ik ouderwets gewend aan geluid dat zich vóór me afspeelt en in stereo, via de reflecties op ieder punt in de ruimte (dus ook achter mijn kale knar), een weg baant naar de verwende oren. ‘Surround’, in de zin van ruimtelijkheid, is niet voorbehouden aan meer dan twee (vooruit, drie) luidsprekers. Ook heb ik een lichte koudwatervrees om veel items in mijn Philips 984 met 65”Oled+ beeldscherm te veranderen, ter wille van een 3,5,7,9(vul maar in).1 aanpassing aan een Manhattan vol luidsprekers, in plaats van de kamer vol visite die ik liever om me heen heb. “En een mooie film met surround geluid dan? En jij bent als muzikant en componist van soundtracks toch bezig met, tenminste, 5.1?” Klopt. Maar de Philips is voorzien van een geweldige Bowers & Wilkins soundbar. Zolang de content mij visueel en auditief een big smile oplevert, voldoen Philips en B&W meer dan voldoende. Zo niet, dan vind ik de ‘uit’-knop en ga een boek lezen. Dit relaas wordt overigens tegengesproken door de directe omgeving. Mijn zoon Vincent heeft grumpy daddy de zegeningen van YouTube in 65” gedemonstreerd, in surround (met de vorige DALI-set) en op sky-high volume (sorry buurvrouw). Neef Anton heeft ome Sjonnie ingevoerd in de mogelijkheden van Netflix met de huidige DALI-set en gesmeekt of het draadloze delight wat langer kon blijven staan. En een poos geleden kreeg ik Mabel Neve (jawel!) op bezoek die, na mijn enthousiaste demo van een topproductie in stereo, als eerste meldde: “Ik mis toch iets achter me”.

BluOS en HDMI

Juist ja. Waarom zou ik dan de aangewezen figuur zijn om een surround set te bespreken? De meningen lopen uiteen, maar ik ben wél aardig op de hoogte van muziek en geluidsbeeld, zowel in stereo als surround. Bovendien kan ik op deze manier de advocaat van de duivel spelen (lees: de klant in de winkel): “Kom maar door, overtuig me maar.” Wat het laatste betreft, en ook wat betreft de koudwatervrees, stonden hulptroepen paraat, in de vorm van dezelfde neef Anton en in eerste instantie Rowan Cotter van Dali Benelux, die aanbelde met een karrenvracht vol dozen, expertise, toewijding en geduld, vooral jegens ondergetekende. Wat bracht hij allemaal mee? Centraal in het draadloze gebeuren staat de DALI SOUND HUB, in afgeslankte vorm ook leverbaar als SOUND HUB COMPACT. ‘The brains in any EQUI system, zoals omschreven in de DALI brochure, is een meerkanaals draadloze streaming voorversterker die in staat is om een draadloze verbinding te maken met de al even draadloze luidsprekers in de DALI Oberon C, de CALLISTO C en de RUBICON C series. Rowan bracht de ‘grote’ versie mee, voorzien van beide nieuwe (en optionele) modules: de BluOS expansion module en de HDMI expansion module. Met de eerste heb je eenvoudig toegang tot alle favoriete streaming-services, internet-radio of lokale netwerk-afhankelijke opslag van (muziek)data. De tweede module creëert compatibiliteit met, onder meer HDMI-ARC, voor het streamen van surround-geluid van de TV. Zowel Dolby als DTS-formats worden ondersteund, in configuraties tot 7.1. De Philips is uitgebreid voorzien van HDMI-ARC aansluitingen. Dat feest kon dus ook worden beleefd. Naast de modules heeft de SOUND HUB allerlei bedrade verbindingen. Op RCA-level is er een stereo input en een output, alsmede een output voor een subwoofer. Digitaal biedt het apparaat toegang met een coaxiale S/PDIF, twee optische TosLink ingangen en een USB-aansluiting.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS