Recensie

DALI iO-6

De eerste klap is een daalder waard!

Door Ernst Neve HVT 2, februari 2020

Noise Cancellation is best een ding vandaag de dag. Tenminste, als het om hoofdtelefoons gaat. En dan heb je nog het verschil tussen actieve (ANC) en passieve noise cancellation. Bij passief gaat het om het tegenhouden van geluid van buitenaf, door het oor goed af te sluiten. Actief betekent dat door middel van antigeluid storende geluiden worden uitgedoofd. Het klinkt eenvoudig, maar er komt een hoop technologie bij kijken om dat echt goed te doen.


Een aantal merken heeft er furore mee gemaakt, en nu is de tijd aangebroken dat er meer aandacht aan geluidskwaliteit wordt besteed. Althans, dat zullen ze bij het Deense merk DALI gedacht hebben. Hoofdmissie van het bedrijf is het bepalen hoe een luidspreker zowel oog als oor het best kan bekoren. Wat ze tot nu toe in het groot hebben gedaan, doen ze nu in het klein nog eens dunnetjes over met de introductie van hun eerste stap op hoofdtelefoongebied. Maar dan wel gelijk een grote stap. Voor de mensheid. Met twee noise cancelling hoofdtelefoons. De iO-4 en de iO-6. Het grote verschil is dat de iO-6 over actieve noise cancellation beschikt en de iO-4 niet. Daar staat dan weer tegenover dat de iO-4 over een langere draadloze speelduur beschikt (tot 60 uur) en minder kost (€299). Klankmatig presteren beide modellen even goed, dus onderwerp van deze recensie is de iO-6 geworden, het model met noise cancellation.

Alles voor Muziek

‘In admiration of music’ luidt het motto van DALI. En in hun geval zijn dat absoluut geen loze woorden. Eigenlijk staan al hun producten voor kwaliteit en waar voor je geld. Of het nu gaat om hun klassieke of streaming luidsprekers, soundbars of nu ook hoofdtelefoons. Wat zeker helpt is het feit dat ze zelf de luidsprekerunits maken en zich op vele vlakken bezighouden met muziek. Niet alleen het reproduceren, maar zelfs het creëren van muziek heeft hun onophoudelijke aandacht. Mooi voorbeeld daarvan is de begeleiding van nieuw talent dat ook nog eens een podium krijgt in DALI’s ‘Music Room’, het uitbrengen van muziek op de eigen DALI CD’s en LP’s, het doen van podcasts en het muziekmagazine ‘Be There’. Blijkbaar hebben de knappe koppen bij DALI nu gedacht “wat we in het groot kunnen, kunnen we vast en zeker ook in het klein”. Welnu, niets is minder waar, want met de komst van de iO-4 en iO-6 heeft DALI wel degelijk een muzikaal visitekaartje afgegeven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.