Recensie

DALI Oberon 7

Bottoms up

Door Michel van Meersbergen, HVT 01, januari 2019

Dit najaar lanceerde DALI de vervanger van de Zenzor serie, de nét-niet-instappers van de Deense luidsprekerfabrikant, onder de naam ‘Oberon’. Deze uit 6 modellen bestaande serie maakt, in de woorden van DALI, gebruik van techniek die voorheen alleen in de veel prijziger modellen is toegepast. Dit is op zichzelf natuurlijk geen nieuw gegeven of een opmerkelijk verhaal, maar… de ervaring heeft in ieder geval mij geleerd dat een dergelijke ‘profanisering van techniek’ juist in deze prijsklasse tot zeer verassende resultaten kan leiden.


Qua vormgeving heeft DALI alvast toegeslagen. Als het gaat om het ‘interieur-architectonisch’ integreren van de Oberon, voorspel ik heel weinig problemen. Of het nu gaat om de Oberon On-Wall, de bookshelves Oberon 1 en 3, of de vloerstaanders Oberon 5 en 7; ze ogen een stuk slanker en ranker dan de werkelijke afmetingen. Vergeet ik bijna de Oberon Vokal, een centerspeaker, die daadwerkelijk compact is – dat laatste dan weer relatief, ziet u hem in levende lijve dan begrijpt u wat ik bedoel. Uitgevoerd in ‘Black Ash’, Wit, ‘Dark Walnut’ met zwarte baffle en ‘Light Oak’ (fineer met grof gezaagd én white wash-uiterlijk) met witte baffle en voorzien van een afneembare grill, gemaakt van een ruw textiel in een donker grijze melange – met uitzondering van ‘Black Ash’, die komt met een effen zwarte grill. De grill is gemonteerd met een aantal pennetjes en hoewel magneten toch wel de standaard zijn, lijkt mij deze keuze niet echt bezwaarlijk. De afwerking van de Oberon is, zeker in deze prijsklasse, onberispelijk en dat maakt in mijn boekje een aantal bevestigingspuntjes die wel of niet in het zicht kunnen zitten, ondergeschikt. Beter, het paar dat hier ter review staat, uitgevoerd in ‘Light Oak’ heeft zo een kleine industriële toets tegenover de atmosferische baffle en kast. Zelfs Mevr. van Meersbergen vindt ze zeer acceptabel in de huiskamer! Dat heb ik met kleinere, maar dan volledig zwarte kasten wel anders meegemaakt.

Méér dan een paar details

De Oberon-serie wijkt stevig af van de voorgaande Zensor serie. Het eerste in het oog springende element is een nieuwe tweeter. Deze meet nu 29 mm in plaats van de voorgaande 25 mm en is speciaal voor de Oberon-serie ontworpen. Deze aanpassing geeft een uitbreiding naar ‘onder’ zodat de overgang tussen laag/midden en hoog gebalanceerder kan verlopen. Ook is het front aangepast en in lijn met de tweeters uit de Opticon en Rubicon serie, waarmee een betere en vooral bredere afstraling is verkregen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.