Recensie

Daudio S2 Dipool luidsprekers

Vrij in de ruimte

Door Marnix Bosman HVT 12, december 2019

Met zes planken tegen elkaar en een paar luidsprekerunits bouw je een luidspreker. Zo werkt dat bij veel merken maar niet bij het Nederlandse Daudio. Daudio bouwt open baffle systemen en de nieuwe S2 is de nieuwste telg uit de inmiddels uitgebreide Daudio familie.


De boxbenadering is nog steeds de manier waarop het merendeel van de luidsprekerbouwers in de wereld te werk gaat. Die methode is effectief en levert ook een boel goed klinkende luidsprekers op. Desondanks is het voor de mannen achter het Nederlandse Daudio niet de benadering die het resultaat levert waar zij naar zoeken. Vele jaren aan onderzoek en experimenten heeft Jeroen Dezaire en Hans Beckeringh uiteindelijk gebracht tot het ontwikkelen van dipool luidsprekers op basis van een open baffle benadering. De S2 is het nieuwste model dat tijdens de XFI Premium Audio Show in september uitgebreid aan het publiek werd gepresenteerd. Kort na deze show had ik de mogelijkheid om langer en vooral in alle rust naar deze nieuwe luidspreker uit de Reference lijn te kunnen luisteren.

Open Baffle

Het principe van een open baffle luidspreker spreekt tot de verbeelding. Voor een leek is het ontbreken van een kast tegelijkertijd heel vreemd. Mensen die bekend zijn met elektrostatische luidsprekers (eveneens dipool luidsprekers) kijken er al iets minder van op. Commercieel worden er echter relatief heel weinig open baffle systemen gebouwd en dat heeft uiteraard een reden. Het ontwikkelen van een goed functionerend open baffle systeem is niet eenvoudig en stelt eisen aan, bijvoorbeeld, de afmetingen van de woofers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.