Recensie

dCS Bartók 2.0

Instapper als eindstation

Door Sander van der Heide, HVT 10, oktober 2022

De meeste hifi-apparatuur is bij aanschaf al direct minder waard, zeker als het gaat om streamingproducten. Na een paar jaar is de techniek verouderd of wordt een nieuwe techniek niet ondersteund en krijg je zoiets nog amper op marktplaats verkocht.


Met de dCS Bartók is het precies andersom. Ik zag zelfs een exemplaar op marktplaats die nog meer geld moest opleveren dan hij oorspronkelijk had gekost. Het is de schaarste die de prijs heeft opgedreven. Maar ook het nieuwe model is intussen, zoals alles, duurder geworden. De dCS Bartók 2.0 is in twee versies beschikbaar: met ingebouwde hoofdtelefoonversterker en zonder. En dan heb je ook nog de keuze tussen twee kleuren: zilver of zwart. De versie zonder hoofdtelefoonversterker kost nu € 19.900. Met de ingebouwde hoofdtelefoonversterker komt daar nog een keer 5.000 euro bij. En dan te bedenken dat dit eigenlijk een soort instapmodel is. Neem bijvoorbeeld de dCS Vivaldi, waarvan de nieuwe APEX DAC al meer dan € 40.000 kost. Als componist Bela Bartók ooit had geweten dat zijn naam aan een instapper zou worden verbonden… Maar eigenlijk is het wel toepasselijk, de componist was een vooruitstrevend modernist met soms complexe composities. De dCS Bartók is dit in feite ook. Alsof dCS de 30 jaar ervaring van DA-conversie als basis gebruikt, maar deze techniek tevens blijft ontwikkelen en verbeteren, zich aan alle huidige en toekomstige standaarden en mogelijkheden weet te meten en daarin weer nieuwe standaarden weet te zetten.

Mappers

Zo komen we bij de introductie van firmware 2.0 die de dCS Mapper weet te introduceren. Eerst ontwikkeld voor de duurdere Vivaldi- en Rossini-lijn en nu dan ook (gratis) beschikbaar voor eigenaren van een dCS Bartók (en natuurlijk voor wie er eentje wil aanschaffen). Voor dCS is deze toevoeging zo bepalend, dat ze het apparaat meteen maar hebben omgedoopt tot dCS Bartók 2.0. Maar wat een Mapper precies doet, is eigenlijk een beetje gissen. dCS laat hier niet meer over kwijt dan dat het mapping-algoritme bepaalt op welke manier data aan de Ring DAC worden gepresenteerd. Voor degenen die voor het eerst lezen over een dCS DA-converter, dCS

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS