Recensie

dCS Lina Network DAC + Master Clock

Versie twee, ruimer inzetbaar

Door Sander van der Heide, HVT 5, mei 2024

LINA is een nieuwe lijn van dCS-producten die is voortgekomen uit de eerder besproken dCS Bartók. Een netwerk-dac, master clock en een hoofdtelefoonversterker. Compact, stapelbaar en in verschillende combinaties te gebruiken.


Als een merk zoals dCS 3 producten op de markt zet, waarvan er twee een soortgelijke functie hebben als andere producten, ga je je al gauw afvragen waar het verschil in zit. Zo heeft de Vivaldi en Rossini-lijn ook een Master Clock en een dac. Welke klinkt beter? Klank is echter afhankelijk van zoveel factoren dat daar het verschil niet moet worden gezocht, maar toepassing. De voorgenoemde Bartók is een alleskunner, heeft een interne clock, een dac, kan streamen en een uitstekende hoofdtelefoonversterker. Het is echter een bakbeest van een apparaat en als je alleen de DAC wil gebruiken is de rest wat overbodig.

Compact

Juist dat valt meteen op aan elk component van LINA, het zijn veel kleinere compacte componenten. dCS heeft hiervoor speciaal een “flex-rigid circuit board’ ontwikkeld. Je kan deze het beste omschrijven als een doos in een doos en als je deze uitvouwt, heeft elke zijde een stuk van het circuit-board. Het is een soort vouwprintplaat. Het chassis zelf is nog steeds van aluminium en hoewel het er op de foto uitziet als een zwarte doos, heeft hij een zeer aantrekkelijke, sjieke uitstraling. Het zijn de kleine details van een soort rubber coating op de randen van het front- en achterpaneel, subtiel afgevlakte randen en punten, een lichte verhoging door een smallere massieve voet met daaronder weer dunne ronde rubberen schokdempers. Elk component lijkt dan ook te zweven boven zijn ondergrond als je ze naast elkaar plaatst. Als je ze stapelt krijgt het geheel iets massiefs en iconisch. Hier is natuurlijk goed over nagedacht, want zeker in een compacte hoofdtelefoon set-up op een bureau kun je zoiets compacts neerzetten, maar uitgestald naast elkaar misstaat het niet op een dressoir.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle