Recensie

Denon AVR-X6300H

Klaar voor de complete surroundervaring

Door Marnix Bosman, HVT 2, februari 2017

De nieuwe AVR-X6300H is de eerste relatief betaalbare AV-receiver die niet
alleen alle moderne high-end surroundformats ondersteunt maar vooral ook alle
noodzakelijke eindtrappen aan boord heeft.

De mogelijkheden voor het creëren van een object georiënteerd 3D geluidsveld zijn door de introductie van Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D ook toegankelijk geworden voor de huiskamer. Niet alleen is de hoeveelheid apparatuur die deze formats ondersteunt sterk gegroeid, ook de hoeveelheid software is flink toegenomen. In het begin bevond
de Dolby Atmos en DTS:X gecertificeerde apparatuur zich nog voornamelijk in het high-end segment van de markt. Inmiddels is er ook binnen het betaalbare segment een boel te koop maar zoals zo vaak bij dit soort ontwikkelingen zit er meestal ook wel weer een addertje onder het gras.

Die betaalbare AV-receivers met Dolby Atmos, DTS:X (en soms ook upgrade mogelijkheden naar Auro 3D) hebben alle decoders aan boord voor een correcte decodering maar missen de daarvoor noodzakelijke eindtrappen. Voor een volwaardige 7.1.4 weergave heb je 11 eindtrappen nodig en die zijn niet allemaal ingebouwd. Door de toevoeging van één of meer (stereo) eindtrappen kun je dan alsnog uitbouwen naar een volwaardig systeem maar daarmee wordt dat ‘betaalbare’ systeem dus toch weer een stuk duurder en groter. Met de introductie van de 11-kanaals Denon AVR-X6300H verandert dat. Deze moderne AV netwerk receiver heeft alles aan boord om een volwaardig 3D weergavesysteem aan te sturen.

Technologisch AV-centrum

Een AV-receiver is tegenwoordig veel meer dan een meerkanaals versterker met surrounddecoders. Een moderne AV-receiver is het hart van een AV-systeem waar alle audio- en videosignalen samenkomen en weer vertrekken. Een apparaat boordevol analoge en digitale technologie voor audio en video waarin signalen gerouteerd en bewerkt worden voor een optimale beeld- en audiokwaliteit. Al die mogelijkheden moeten eenvoudig bediend kunnen worden waarvoor ook weer een fikse processortechniek nodig is. Een moderne AV-receiver heeft niet alleen analoge en digitale audio- en video-ingangen maar maakt ook verbinding met een netwerk en het internet voor nog meer connectiviteit en mogelijkheden.
De AVR-X6300H is zo’n moderne AV-receiver en heeft daarvoor op de achterkant maar liefst 7 HDMI vrij toewijsbare ingangen (een 8e bevindt zich op de voorzijde) die netjes op een rij aan de bovenzijde van het apparaat zijn gemonteerd. Direct daaronder heeft de Denon een serie analoge ingangen voor verschillende klassieke audio- en videobronnen. Ook deze ingangen zijn vrij toewijsbaar. Zelfs klassieke media als analoge FM radio en vinyl worden door deze receiver ondersteund en hebben een ingang beschikbaar. Aan de onderzijde van het apparaat bevinden zich de 11 luidsprekeruitgangen. Doordat de aansluitingen netjes in een lange rij zijn gepositioneerd, is er voldoende ruimte om ook dikke kabels aan te sluiten. De aansluitklemmen zijn geschikt voor losse kabeleinden en banaanstekers.