Recensie

Devialet Gemini in-ears

KernreactOREN

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2021

Waar ze op de site van Devialet toch in raadsels praten met woorden als (im)permeable, hetgeen zich laat vertalen met (niet)doorlatend, kies ik toch voor het lange-halen-snel-thuis kernwoord in de titel. Vage prietpraat is veelal voorbehouden aan omschrijvingen van high-end apparatuur en dat is deze eerste poging van Devialet om onze trommelvliezen eens goed van Jetje te geven nu net niet. En laat ik dat positief bedoelen…


Wellicht laat ik hiermee toch wat prémature le chat en dehors du sac, om het maar eens in goed Frans te zeggen, maar net zomin als ik de Phantoms en hun kleine zusjes, de Réactors high-end vind, doe ik dat bij de Gemini’s ook niet. Toch hebben de eerste Phantoms een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Ik heb woorden gebruikt als ‘Sonos on stereoids’ en shape-shifters om deze bluetooth annex wifi speakers te omschrijven en mijn sentimenten omtrent klank en vorm over te kunnen brengen. Op beide vlakken volkomen uniek, evenals de hoeveelheid geld het merk heeft opgehaald in meerdere investeringsrondes. De geldteller staat op 330 miljoen and counting, en ook daarmee verkent het merk volkomen onbekend terrein als het om hifi gaat. Echt knap en belangrijk als je hifi weer op de kaart wil zetten.

Connerie

Laat die Fransen maar schuiven, dacht ik toen al. Ik zie me nog zo de ronde voorkant van de Phantom bewonderen met een rooster voor de tweeter dat de vorm heeft van een patroon dat zich vormt als je zand laat dansen op een toon van 220Hz. Verbaasd was ik over wat er uit zo’n bolletje van nog geen 25x35cm kon komen. Het leek alle natuurwetten te tarten, maar metingen bevestigden de opgegeven waarden voor de geluidsdruk en frequentiebereik. Merde! Thuis heb ik destijds ontdekt welke materialen met de muziek mee gingen dansen. Niet het glaswerk uit de kast, nee het chassis van de kast deed mee. Wat een geweld bleek er in sommige opnames schuil te gaan.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS