Recensie

Devialet Phantom Reactor

Chapeau Bas!

Door Ernst Neve, HVT 02, februari 2019

Het zijn rare jongens, die Fransen. Als je even de andere kant opkijkt, zetten ze de hele muziekwereld op z’n kop. Bijna letterlijk. Soort van. “They Rocked my world”, dacht ik nog bij het beluisteren van de eerste Phantom. Disruptive is inmiddels in het Engels een modewoord geworden, ontwrichtend heeft in het Nederlands toch meer een negatief bijsmaakje. Ik weet niet of het Franse désaxé de lading dekt, het klinkt in ieder geval een stuk sexyer dan de vorige twee varianten. En het werd alleen maar erger. Eerst met de Phantom Silver en daarna de Phantom Gold. Holy Jesus, wat een geweld kunnen die apparaten produceren!


En toen werd het stil bij Devialet. Stilte voor de storm, wie zou het zeggen? Het Franse bedrijf kon niet anders dan met een vervolg komen. Maar hoe overtref je in hemelsnaam iets dat eigenlijk niet te overtreffen is? Want laten we eerlijk zijn; de Phantom Premier, zoals de familie nu heet, bestaat inmiddels uit vier loten. Classic, Silver, Gold en Opera de Paris. Oké, de laatste heeft misschien alleen uiterlijke verschillen met z’n bladgouden woofertoppings, maar de modellen daarvoor waren toch steeds de overtreffende trap. Hoe kan je nu in een volume van 12 liter 4.500Watt aan versterkervermogen kwijt, een frequentierespons van 14Hz tot 27kHz halen en een geluidsdruk van 108dB realiseren? Uncanny in goed Engels, gewoon eng in het Nederlands. 108 patenten, 12 kilo technologie, 60 kilo drukkracht van de woofers, 174dB interne akoestische druk. Een ware geluidsraket. Maar dan zonder vervorming.

ADHD?

En dat zijn nog alleen maar getallen. Wat dacht je van de toegepaste technieken als de Devialet Analog Digital Hybrid versterking, Heart Bass Implosion, Speaker Active Matching, Active Cospherical Engine en het EVO platform? Tel hierbij op de connectiviteit via Airplay, Bluetooth en WiFi en je houdt een systeem over dat z’n weerga niet kent. Hoe kan je dit nu nog overtreffen? Heel simpel; door het adagium ‘Less is More’ in stelling te brengen. En dat is precies wat Devialet heeft gedaan met de allernieuwste Phantom die ze de naam Reactor hebben meegegeven. Toen ik erover hoorde, was ik aanvankelijk sceptisch. Vooral door het formaat: een kwart van de originele Phantom. Hoe kan dat nu nog iets doen? We weten allemaal wat de proof of the pudding is: zitten en luisteren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.