Recensie

Driade Model One luidspreker

Vorm en Functie

Door Marnix Bosman, HVT 4, april 2018

Tijdens de 2017 editie van de X-FI Premium Audio Show in Veldhoven was het bijna niet te missen. Na jaren van afwezigheid was daar opeens weer een compleet nieuwe lijn luidsprekers van het Nederlandse Driade. Een recensie in HVT kan dan natuurlijk niet lang op zich laten wachten.


De wat oudere HVT lezers zullen de naam Driade ongetwijfeld kennen. Het luidsprekermerk van oprichter en hoofdontwerper Arnold Heres was gedurende de jaren ’80 en ’90 bijzonder succesvol op de vaderlandse luidsprekermarkt en ook daarbuiten. De geheel eigen benadering waarin vorm en functie hand in hand gingen, leverden uitstekende prestaties die gezien en gehoord mochten worden. Menig buitenlandse concurrent vroeg een beduidend hogere prijs voor gelijkwaardige prestaties. Helaas loopt echter niet ieder succesverhaal ook altijd goed af, want ondanks de successen maakte Driade na het vertrek van Arnold Heres in 1994 moeilijke tijden door en viel helaas uiteindelijk het doek voor het merk. Het enthousiasme voor het merk was daarmee echter niet gestopt en binnen discussiegroepen en forum websites is de naam Driade nooit van het toneel verdwenen.
Met deze gedachte in het achterhoofd is het dus niet zo vreemd dat Arnold Heres in 2017 de handschoen weer heeft opgepakt en min of meer verder is gegaan waar Driade was gebleven. In deze roerige audiotijden een nieuwe onderneming starten, getuigt van moed en wilskracht. Daaraan ontbreekt het bij ontwerper Arnold Heres zeker niet en hij weet zich daarbij gesteund door een schare trouwe fans die Driade nog kennen uit het verleden. Voor die Driade fans en uiteraard potentiële nieuwe liefhebbers is er nu een volledige nieuwe reeks. De Model One is de goedkoopste uit de nieuwe serie.

Vorm en functie

Kenmerkend voor iedere Driade luidspreker is de vorm waaraan het merk ook zijn naam heeft ontleend. Recht van voren zie je het niet zo goed maar kijk je van boven dan is het meteen duidelijk. De footprint van iedere Driade luidspreker heeft iets weg van een driehoek. In werkelijkheid heeft de kast van de Model One maar liefst zes zijvlakken waarbij de voorkant het breedste is en de achterzijde het smalst. De reden voor deze typische behuizing is heel simpel. Op deze manier worden staande golven in de kast op een heel natuurlijke manier voorkomen. Met deze constructie krijgt de kast bovendien extra stijfheid, een andere reden waarom deze kastconstructie zeer aantrekkelijk is. Bijkomend voordeel van de vorm is dat de Model One er tegelijkertijd ook nog eens heel goed uitziet. De meeste luidsprekers hebben tenslotte nog steeds een hele klassieke rechthoekige vorm bestaande uit vier zijwanden. Vorm en functie gaan bij Driade hand in hand.
Zoals altijd heeft ieder voordeel ook wel weer een nadeel en de complexiteit van deze bouwwijze maakt hem ook duur. Zeker in vergelijking met een standaard zes-planken constructie. Gezien de hoge kwaliteit van de afwerking heeft Driade deze ingewikkelde constructie echter buitengewoon goed onder controle. Mijn reviewexemplaar was voorzien van een walnoten houtfineer en zag er geweldig goed uit. Driade gebruikt echt houtfineer en als klap op de vuurpijl is de onder- en bovenplaat zelfs van massief hout.