Recensie

DS Audio DS002

Analoog op(tisch) in de vaart der volkeren

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Toen het DS Audio DS002 optische aftastsysteem hier binnenkwam – het zou zijn opvolger de DS003 worden, maar die was nog niet leverbaar – , realiseerde ik me pas met hoeveel verschillende naald- en elementsystemen ik de afgelopen 65 jaar mijn vinyl heb afgespeeld. Het begon ergens midden zestiger jaren met het keramische ELAC KST110 in een Garrard draaitafel. Terugkijkend, stel ik vast dat bijna alle serieuze merken van ADC, tot ZYX in mijn draaitafels gemonteerd zijn geweest.


Leuke exercities in combinatie met diverse andere schakels in het analoge front-end, er bleef altijd wat te freaken, af te stellen. Want weliswaar was de basistechniek herleidbaar tot de drie hoofdfamilies – Moving Magnet, Moving Iron, Moving Coil – elk element vroeg zijn eigen fijnafstelling voor een optimaal resultaat. Dan is daar ineens, sinds 2013, een nieuw afspeelsysteem, DS Audio, dat afscheid heeft genomen van magneten, spoelen, afsluitweerstand/capaciteit, RIAA-correctie en wat dies meer zij. De enige verbinding met de oude techniek is de naald en de cantilever. Spannend…

Hoe is het in 2013 begonnen?

Maar was het idee van de optische omzetting van naaldbeweging in een uitgangsspanning nieuw? Nee, zeker niet. DS Audio’s CEO Tetsuaki Aoyagi (Aki) was helemaal geen bevlogen audiofreak – maar een gewone accountant en doorsnee IPod gebruiker. Totdat een kennis hem uitnodigde te komen luisteren naar wat Lp’s via een hoogwaardige analoge set. Aki was helemaal flabbergasted, dit had hij nog nooit gehoord. Bijzonder ook, omdat zijn gastheer een bijna historisch element gebruikte, de Toshiba C-100P, een optisch aftastelement uit het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw, kwetsbaar en complex. De omzetting gebeurde met een speciaal gloeidraadlampje en een foto-elektrische cel. Een eyeopener, Aki bedacht dat met de huidige stand van techniek – led en fotodetectoren, vergelijkbaar met de technologie in computermuizen – het resultaat en de betrouwbaarheid aanzienlijk verbeterd kon worden. Kort en goed, dat was in 2013 de start van DS Audio als onderneming, met als doel een optisch aftastsysteem voor LP’s op de markt te brengen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS