Recensie

Dune HD Solo 4K mediastreamer

WEERZIEN VAN EEN OUDE VRIEND

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2017

Het moet een jaar of acht, negen geleden zijn dat ik voor het eerst naar het merk Dune gekeken heb. Het Israëlisch bedrijf kwam toen met een video streamer op de markt gecombineerd met een Blu-ray speler. Niet zo’n klein speledingetje, maar serieus op 43cm, met serieuze in- en uitgangen, fatsoenlijk beeld en geluid, the works. Ik heb het over de Dune HD Center. Het duurde niet lang of ik zat met een bevriend importeur in Israël te praten over de toekomst van het bedrijf en onze rol daarin.

Helemaal in de beginfase van Dune was er nog sprake van dat er na de HC Center een instaplijn en een high-end lijn op de markt gebracht zouden worden. Ik kan me nog goed herinneren dat we daar ter plekke nog tips hebben gegeven van de noodzakelijke technieken die een dergelijk apparaat zou moeten bevatten. Helaas is die high-end lijn er nooit van gekomen, omdat de onderkant van de markt het leeuwendeel van de capaciteiten zou opeisen. Wat nog wel het levenslicht heeft gezien is een lijn van modulair opgezette componenten op halve breedte, een idee van ondergetekende dat ze later nog zouden belonen met je weet wel wat voor een fooi. Een lange inleiding, maar des te leuker omdat ik de verschillende modellen wel kan dromen. Want handig waren ze zeker, met de mogelijkheid zo goed als alle videobestanden af kunnen spelen, resoluties tot fullHD te ondersteunen, HDD’s in te kunnen bouwen, van het thuisnetwerk af te kunnen spelen, als server dienst te kunnen doen, etc, etc. Het enige dat ik minder vond is de lijsten met content, waar ik liever artwork zag. Maar ja, het was 2009 hè…

Een grote jongen

Anno 2016 is alles toch echt anders. Er is nu inderdaad een model dat je best een beetje high-end mag noemen, met de naam Dune HD Duo 4K, en een afgeslankte versie van dat model, de Dune HD Solo 4K. Die laatste heb ik mogen beschouwen. Wat al bij het bekijken van de doos opvalt, is dat er in die afgelopen acht/negen jaar wel heel veel is veranderd. Om te beginnen; wat nu op een klein speledingetje lijkt, is dus echt een volwassen AV streamer. Compleet met de laatste Sigma Designs SMP8758 Dual Core ARM CPU en de enige van Sigma die native 4K en 3D ondersteunt. Professionele videoprocessing en ondersteuning van de laatste codecs garanderen jarenlang kijkplezier. Ook HD Audio tot 24-bit/192kHz wordt moeiteloos gepresenteerd. Ondanks het bescheiden formaat is er ook nog plaats voor een 2,5” SATA HDD, beschikt de streamer over 1GB RAM en 4GB Flash geheugen, zitten er 2 USB aansluitingen op, HDMI 1.4b, composiet video en analoog stereo audio, coaxiaal S/PDIF, een infrarood uitbreidingspoort (met IR oog), een ethernetpoort, twee externe antennes, en een DVBT/ T2 aansluiting. Het mooie van de Dune is de mogelijkheid echt alle variabelen die je je maar kunt bedenken in te kunnen stellen. A/V Lipsync, ondertitel sync, ondertitel hoogte, ondertitel grootte, ondertitel kleur en nog veel, veel meer. Netwerkbrowsing gaat via SMB, NFS, UPnP en er is een ingebouwde NAS functie. Bediening geschiedt via een platte, maar niet breekbaar aandoende afstandsbediening of via een iOS of Android app. Voorts kan het apparaat in iedere domotica omgeving worden opgenomen door de Control4 driver en ingebouwde Z-Wave controller. Een kleine reus mogen we wel zeggen.